stoineff

"Майкрософт" закупува "Скайп"




"Майкрософт" закупува "Скайп" това очевидно е голяма бизнес новина, но милионите потребители не са фокусирани върху това.
Повечето от 660-те милиона души, използващи уеб инструменти за видео и текстови контакти, се интересуват по-малко от икономическия ефект от сделката за 8,5 милиарда долара и много повече от това какво ще им донесе тя относно дейността им в мрежата.
За милионите, които не ползват "Скайп", но използват продуктите на "Майкрософт" на компютри, телефони и системи за видеоигри, без съмнение ще има някои промени. Като цяло обаче не може да се каже, че първите реакции в мрежата са навсякъде твърде възторжени.

При цялото си глобално влияние улегналият ветеран "Майкрософт" не внася въодушевление сред хората, както, да речем, "Епъл" и "Гугъл". Доста хора в "Туитър" веднага след новината за сделката побързаха да отправят критични забележки и мрачни предположения. "Първото, което МС ще обяви за плановете си за "Скайп", е, че ще го интегрира с телефоните "Кин", уеб камерите "Кинект" и WebTV - писа един от тях, - а това са провалили се продукти на МС." "Смятам, че ще очакваме "Скайп 2011" през следващите няколко години" - заяви друг коментатор, взел на прицел репутацията на "Майкрософт" като старомодна компания.

Ето и пет достоверно звучащи сценария за това какво може да предприеме "Майкрософт" със "Скайп", основани на фрагменти от коментари на главния изпълнителен директор Стив Балмър:

1. Интегриране с Xbox
Около 10 милиона от потребителите на "Майкрософт" имат камери, инсталирани на своите устройства. Това е броят продадени системи Xbox Kinect, откакто гейминг система за отчитане на движения бе пусната в продажба миналата година. Изглежда близко до ума, че МС ще интегрира напредналите чат технологии на "Скайп" с това, както и с услугата Xbox LIVE. Xbox 360 вече има чат функция, но любителите на игри не са впечатлени, като предпочетоха други конзоли с комуникация в реално време.

"Скайп" има ТВ съвместими уеб камери и софтуер, но това не е твърде изразена характеристика. Поставянето на "Скайп" в Xbox може да даде тласък и на двата продукта;

2. Подобряване на Windows Phone
Телефоните Windows Mobile не се продават както iPhone или тези, които вървят с "Гугъл Андроид". Системата Windows Phone 7 наистина няма отговор на приложението iPhone's FaceTime или на новодобавеното видео на Google Talk. "Съвсем ясно е в наши дни, че не всеки прави видео, особено пък на телефона си - каза Балмър, - и това е насока, в която могат да се направят много неща."

Разбира се, продуктите на "Епъл" и "Андроид" използват "Скайп", така че е интересно да се наблюдава как ще се разиграят нещата. Балмър увери сегашните клиенти на "Скайп", че тези платформи ще продължат да се поддържат;

3. Конферентни връзка на работното място
Една от причините "Майкрософт" толкова да напъва за "Скайп" е тя да не падне в ръцете на "Гугъл" или "Сиско систъмс", за които се говореше, че проявяват интерес.

По отношение на комуникацията на работното място вторият конкурент е по-сериозен. "Сиско" е първото име, което изниква в съзнанието, когато става дума за видеоконференция или телеконференция в офиса. "Майкрософт" обаче направи първи пробиви с Lync system и добавянето на сохтуеър на "Скайп" може да придвижи нещата напред. А, да... съвсем случайно настоящият главен изпълнителен директор на "Скайп" Тони Бейтс е бил преди изпълнителен директор в "Сиско", подобна е и ситуацията с още доста членове на екипа на "Скайп";

4. Появяване по "Фейсбук"
Говореше се, че и "Фейсбук" е един от титаните, които са се състезавали за "Скайп". Интересът на гиганта в областта на социалните медии изглежда като ясен знак, че Марк Зъкърбърг и компания са имали желание да "подсладят" Facebook Chat с видео. Това щеше да е просто несъществен щрих, ако Болмър не беше споменал и "социалните" като потенциални потребители на новозакупения "Скайп".

"Майкрософт" вече си има "парче" от "Фейсбук", закупено за 240 милиона долара през 2007 година. Оттогава двете компании са си сътрудничили в работа по някои проекти. Предлагането на продукт пред 600-те милиона потребители на "Фейсбук" е мащабна работа;

5. Някакво съживяване на "Хотмейл"
Поради самата си връзка с "Майкрософт", "Хотмейл" все още има милиони потребители по света. Но познавате ли някой, който е във възторг от нея? През последните няколко години МС се опитва да извлече "Хотмейл" от застоя, след като услугата изгуби много положителни точки поради изгряването на Gmail. Ако в "Хотмейл" успешно бъде въведен видеочат със "Скайп" качество, това може да привлече погледите.
actualno.com
Дъг Грос, Си Ен Ен/БТА
Редактор: Ивайло Кючуков

related

Технологии 244294770804479923

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item