stoineff

България енергиен център на Балканите




Исторически рекорд в износа на ток ще отчете в края на тази година страната ни. До 23 ноември България е експортирала 9,620 млрд. киловатчаса енергия, а до края на годината се очаква това количество да стигне 10,5 млрд. квтч.
Това съобщи директорът на дирекция "Централно диспечерско управление" в Електроенергийния системен оператор (ЕСО) Митю Христозов, цитиран от в. Монитор. Произведената у нас енергия е решаваща за региона, категоричен е той. На практика към момента страната ни покрива между 40 и 50% от недостига на ток в региона.

През 2010 г. също беше отчетен рекорден износ на енергия. Тогава зад граница бяха продадени 8,5 млрд. квтч. Сравнено с миналата година обаче експортираните през тази година количества ще бъдат с близо една трета по-високи. Според Митю Христозов увеличеното търсене на ток отвън се дължи основно на по-ниските водни ресурси в околните на България страни.

80% от нашия експорт е към Гърция, Сърбия и Македония. През летните месеци сме изнасяли над 2000 мегавата, а сега продаваме навън 1300, допълни той. През 2012 г. обаче едва ли ще бъде отчетен рекорд. Причината е в сушавото лято. Ако и през зимата нямаме достатъчен снеговалеж, износът не би могъл да се запази в този обем, смята Христозов.

Рекордният износ идва на фона и на сериозно повишено вътрешно потребление. За периода от януари към ноември се отчита ръст от 4 на сто, обяви шефът на диспечерите в ЕСО. Статистиката сочи, че от 2000 г. насам годишното нарастване на вътрешното потребление, когато го има, е в рамките на 1-1,5%. Христозов обясни, че увеличението на консумацията на ток вътре в страната се дължи най-вече на битовото потребление. „Вероятно има ръст при малкия бизнес, но основното е свързано с битовото потребление”, коментира той. И посочи, че за първите 23 дни от ноември консумацията на ток в страната е скочила със 17% спрямо миналия ноември.

Немалко увеличение се отчита и при производството на енергия. Този ноември спрямо миналия централите в България са произвели с 9,5% повече енергия. За цялата 2011 г. се очаква ръстът да е от 7,5%. Според изнесените от Митю Христозов данни 39% от произведения у нас ток миналата година се пада на термичните централи. Делът на АЕЦ е 33%, а при ВЕЦ-овете се отчита рекордно производство и делът им е скочил до 12 на сто. За тази година се очаква делът на ТЕЦ-овете в общото производство да стигне 43 на сто.

related

България 8940897003006944785

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item