stoineff

БДЖ стачкува втори ден



За втори пореден ден от 8 до 16 ч. синдикатите в БДЖ организират ефестивна стачка. Причина за протестните действия са плановете на ръководството на холдинга за финансовото му оздравяване, които предвиждат и съкращаването на 2000 служители.

През първия ден на стачката вчера се включиха предимно работещите в пътническите превози, като данните на БДЖ и на протестиращите за размера на протеста значително се разминаваха. Според синдикатите спрените влакове бяха 218 от общо 264, докато според министерството на транспорта засегнати от стачката са били 122 влака. Незасегнати от протеста бяха единствено влаковете, които заминават от Варна и Бургас.

За момента няма яснота върху финансовия ефект от стачката. По думите на изпълнителния директор на БДЖ Йордан Недев спирането на пътническия превоз носи единствено полза за дружеството, тъй като то е нерентабилно и намалява загубите му.

И двете страни в спора обаче обявиха, че няма да отстъпят от позициите си.

Ръководството на "Холдинг БДЖ" ЕАД заявява, че няма да отстъпи от своята позиция да извърши жизненонеобходимите за дружеството реформи, съобщиха от дружеството. От двата синдиката пък се обърнаха с молба към ползващите железопътния транспорт да проявят разбиране и да приемат извинението на стачкуващите за причинените неудобства.

"Стачката продължава до пълна победа", обявиха профсъюзите.

До вчера 700 служители са приели предложението на ръководството на БДЖ да бъдат освободени от длъжност по чл. 331 от Кодекса на труда и да получат компенсации в размер на шест брутни заплати.

related

новини 3024551352103179082

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item