stoineff

Холандия непреклонна за приемането ни в Шенген




Холандия остава непреклонна и няма да подкрепи приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство, докато двете страни не покажат достатъчно убедителен напредък в борбата с престъпността и корупцията, заяви вчера холандският министър по въпросите на имиграцията Херд Леерс, цитиран от агенциите. Той отхвърли и варианта действието на Шенгенското споразумение да започне първо на летищата, а на по-късен етап и на сухопътните граници. Леерс дори добави, че Холандия изобщо не би участвала в дискусия на това предложение по време на предстоящата среща на лидерите от ЕС на 9 декември. "Сигурни сме 100%. Няма нужда да го вкарват в дневния ред. За нас въпросът е ясен. Румъния и България първо трябва да покажат резултати. Това е по-важно, отколкото да намерим решение", обясни министърът.

По думите му Холандия първо ще проучи дали има основания да се премахне паспортният контрол в заключенията на очаквания през февруари доклад на ЕК за борбата с корупцията в двете държави. Леерс припомни едно от основните опасения срещу приемането на двете страни в Шенге - че те няма да успеят да удържат имиграционния поток, подобно на Гърция, която има сериозни проблеми с натиска на имигранти от Турция и й се наложи да иска помощ от ЕС. "Трябва да сме сигурни, че случващото се в Гърция няма да се повтори в България", допълни Леерс.

Публикуването на текстове от електронното издание и съответните форуми е разрешено само след писмено съгласие от редакцията.

related

новини 6372603691246156454

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item