stoineff

Стачката на БДЖ





            На 24 ноември от 8.00 до 16.00 часа работниците и служителите на БДЖ започват ежедневни безсрочни ефективни стачни действия. Това обявиха на пресконференция от синдикалните организации в железопътния сектор.

          Стачката е заради предвижданите масови съкращения в БДЖ - на 2000 служители и 150 влака, лошото управление и липсата на перспектива в компанията, е записано в обръщение на синдикатите.

        Те обясняват, че ръководствата на железницата възнамеряват да "изхвърлят на улицата" хиляди, да ги обрекат на глад и непосилно оцеляване, да ги маргинализират и поставят семействата им в условия на унизително оцеляване, се казва още в съобщението. В него се съдържа и извинение за неудобствата, до които ще доведе стачката, но в нея те виждат единствения начин да се защитят.

        "Ние не сме привърженици на каквито и да е формати на политическа криза и нямаме намерение да я предизвикваме, но ако някой умишлено ни тласка към подобни действия, той се нарича министър Дянков". Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров на пресконференция в КНСБ, след среща на президентите на Конфедерацията на независимите синдикати в България и Конфедерацията на труда „Подкрепа” с министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов, предаде репортер на Агенция „Фокус”. По повод думите на министър Тотю Младенов, че юристите трябва да преразгледат още веднъж решението за стачка в БДЖ, Димитров посочи: "Нашите юристи ни убеждават, че стачката в БДЖ е изцяло законна. Ние се поддържаме и вярваме в това, което те ни казват. Стачка в БДЖ със сигурност ще има. На 24 ноември, в 8 часа, тя ще започне. Във всички ключови гари на страната в началото на стачката ще има организирани местни и регионални митинги. Там сме приканили наши организации да подкрепят своите колеги в железницата, независимо дали те имат проблеми, или нямат. Очакваме да има и хора от Спешната помощ, защо не и от студентите”, заяви той.

       Досега са потвърдили участие в протестния митинг на 30 ноември Федерацията на миньорите, Федерацията на хранителната промишленост, Федерацията на работещите в химическата промишленост, Федерацията на работещите в здравеопазването. Започнахме да правим организацията. Заявили сме маршрута при кмета на Столичната община. Има два основни лъча – единият започва от КНСБ и стига пред Народното събрание и от КТ „Подкрепа” пак до там. Шествието започва около 10:30 часа и в 13 часа започва протестният митинг пред парламента”, каза Пламен Димитров.

         В 12 часа във вторник ще се проведе среща на синдикатите с кметовете. Потвърдили са около 20 кметове. Да чуем гласа на местната власт, без значение на нейния цвят, посочи Димитров. Получихме декларация, подписана от председателите на общинския съвет в Казанлък и целия регион – Мъглиж и т. н. – седем общини от този регион. Кметът на Бургас е изцяло с нас. 13 влака се спират в Бургас. Не може местната власт да не се притеснява, смята той.
Радостина ГЕОРГИЕВА. Агенция Фокус

И още:

Попадналите в списъка на първите съкращения имат избор – да напуснат доброволно и да получат на куп 6 заплати, или да изчакат уволнението си и да вземат само една. 60 души вече избраха шестте заплати. Пари за тях обаче, както и за всичко друго, компанията няма. Затова продава старо желязо. Което чудесно илюстрира състоянието и възможните перспективи пред българските железници.

Наскоро назначеният им директор ги определи като „боклук и цирей на българската икономика”. После се извини за думите си, но можеше и да не го прави. Защото е съвсем прав.


Съкращават хора и влакове

Как се стигна дотук?

Освен много старо желязо, БДЖ има и огромни дългове. Но няма пари да плаща дори лихвите по тях. 800 милиона, трупани с ясното съзнание, че няма как да се върнат, срещу които е заложено всичко, включително вагоните и локомотивите. Всъщност, и без стачка влаковете може да спрат всеки момент, тъй като търпението на кредитори и доставчици е на изчерпване.

Освен това обаче от много години БДЖ работи на огромна загуба. Губещи са повечето от линиите й – пътниците са по-малко, билетите са по-евтини, а персоналът, макар и крайно мизерно платен – далеч по-голям от необходимото. За да не спрат влаковете, дупката всяка година се запълва с десетки милиони държавна субсидия от парите на данъкоплатците – тази година 170 милиона, общо над милиард за последните десет години. Но и възможностите на държавата са на изчерпване.

Заради всичко това и техническото състояние на железницата е трагично с изключение на няколкото нови германски мотриси, които обаче всеки момент могат да отпътуват обратно при доставчика си, понеже не са, а и няма как да бъдат, платени. В резултат пътуването с БДЖ е бавно, неудобно, неприятно и, както все по-често се оказва, опасно за здравето и живота.

За пълнота на картината да добавим и кражбите – от горе до долу, от далаверите при доставките, през 1000-та изчезнали вагони и дамаджаните дизел, системно източван от локомотивите, до съдружието между кондуктори и тълпите гратисчии.

Кой е виновен?

Сега мнозина се вайкат, че се готви убийство на железниците. Убийството обаче в случая е процес, започнал отдавна. Още през 90-те години експерти доказват, че финансовото състояние на железниците не може да се подобри, без да се закрият губещите линии. Оттогава досега обаче са закрити едва трийсетина километра.


Предсмъртна агония

Тъй че виновни са всички, които през тези години са знаели каква е ситуацията, но не са направили нищо, за да я променят. На първо място управниците, които докато отлагаха реформите, наливаха милиони, за да спасят спокойствието и оцеляването си във властта. Но и синдикатите, вечно крепящи статуквото.

Куп старо желязо

"Хората не са виновни", казват те сега. И са прави. Но не предлагат нищо. Или по-скоро пак искат всичко да си продължи по старому. Да се наливат пари обаче в крайно неефективна структура, както се видя, е абсолютно безсмислено. А и невъзможно – вече няма нито кой, нито как да плати.

Тъй че среден път няма. Или незабавни реформи, в които съкращенията са само първа неизбежна стъпка по един продължителен и мъчителен път, или изчакване на естествения край - куп старо желязо за продан.
Виж: Стачката започна

Автор: Ясен Бояджиев, Редактор: Александър Андреев
http://www.dw-world.de

related

новини 1582321739653146641

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item