stoineff

Ефективната стачката в БДЖ започна




Ефективната стачката в БДЖ започна. От 75 планувани влака, не са тръгнали 45.

Първият влак, който трябваше да отпътува по разписание в 8.10 ч. от Централна гара в София за Кюстендил, остана на перона.

Не са тръгнали три влака от Горна Оряховица. Стачкуват железничарите във Варна, Пловдив, Мездра, Шумен, Видин, обяви лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

Заедно с Петър Бунев, председател на Съюза на железничарите в България към КНСБ, те се срещнаха с десетките стачкуващи и техни колеги на Централната гара в София и влязоха за разговори с генералния директор на холдинга Йордан Недев.

"Заставам твърдо зад реформите и двете хиляди работници ще бъдат съкратени. Ние не съкращаваме хора, защото това ни е хоби и много обичаме да го правим. Правим го, защото имаме нужда", коментира пред журналисти Недев.

На въпроса до каква степен са склонни на отстъпки в преговорите със синдикатите, Недев отговори - "До степен нула".

Попитан за проблема с евентуалните нови разчети и редуциране бройката на съкратените, за което синдикатите настояват, Недев коментира, че това е "преливане от пусто в празно".

Генералният директор на БДЖ каза още, че се правят списъци на стачкуващите железничари, които по думите му няма да получат заплати.

Присъстващите протестиращи му отвърнаха с викове: "Искаме железница" и "Оставка".

На свой ред синдикалните лидери потвърдиха още веднъж, че стачката е безсрочна и няма да прекъсне, докато не се стигне до сближаване на позициите и подписване на споразумение.

Варна

Около 80 души са се събрали на жп гарата в морската ни столица. Хората са с жилетки на синдикатите – КТ "Подкрепа" и КНСБ и развяват знамена. Към момента обаче няма спрян влак от Варна.

Бургас

Тук ситуацията е коренно различна. Работещите в местния клон на БДЖ не стачкуват. В 8 сутринта едва няколко служители застанаха мълчаливо на перона на гарата. В железопътния район в Бургас трябва да бъдат съкратени около 200 души - стрелочници, маневристи, ревизор вагони и кондуктори.

Пловдив

Международният влак Истанбул - Белград няма да тръгне от жп гарата Пловдив, тъй като е пристигнал във времето на стачката. 14 влака за Асеновград днес също няма да се движат. Около 4-5 чакащи композиции има на коловозите на гарата. Протестиращите носят синдикални знамена и скандират "Стачка". Пътници на гарата няма.

Шумен

Около 15 души стачкуват на гарата в града. Касите работят, но билети за някои влакове не се продават, защото не е сигурно дали ще пристигнат в Шумен.

Благоевград

Единствено полицаи и журналисти са на жп гарата, където днес служителите трябваше да излязат на протест. Жепейците тук подкрепят символично протестните действия на колегите си в страната.

Видин

На жп гарата вече се събират стачкуващи служители. По предварително подадена информация от местния комитет на Съюза на железничарите в ефективните стачни действия ще участват около 70% от работещите в сектора.

Мездра

Работниците на смяна от различните звена на БДЖ на най-големия железопътен възел в Северозападна България - Мездра, започнаха ефективна стачка. Точно в 8.00 ч. на Гара Мездра бе спрян бързият влак от Лом за София. Не тръгна по разписание и една товарна композиция.

related

новини 9160423933937071228

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item