stoineff

В Доха само български фирми


Въпреки обещанията за инвестиции на Бойко Борисов, катарският бизнес не прояви интерес към бизнес форума, който бе открит днес в Доха в рамките на официалната визита на премиера, съобщават родните агенции.

От поканените голям брой фирми, по предварителни данни около 500, в залата не бяха забелязани техни представители.

Събитието уважиха само българи. Форумът беше открит от министър Трайков на английски език, което малко обърка присъстващите.

Това беше предварителната уговорка, обясни Трайков.

Външно министерство са поканили голям брой фирми, тъй че всички бяха подготвени официалният език на форума да е английски.

Министър Трайков обясни липсата на интерес със спецификата, че малката, но много богата държава от Персийския залив взима на държавно ниво решенията за големи инвестиции, а броят на отговорните затова е твърде малък.

Решенията за големи икономически проекти се взимат общо взето за икономически субекти, които могат да се преброят на пръстите на едната ръка или максимум на двете.

Така, че ние имаме среща с всички тях, това са катарският инвестиционен холдинг, Катар и Диар, Катар и Хаас, които се занимават с различни сектори в икономиката, обясни се Трайков.

Българската страна беше представена от над 100 компании, които пътуваха специално с чартърен полет, за да представят своите продукти и услуги на евентуално заинтересувани катарски компании и инвеститори.

За всяка българска компания, която иска да привлича катарски инвестиции или да продава стоки и услуги, тук не е загубено време, каза Трайчо Трайков.

В последните години са се предлагали редица проекти, но засега без конкретен резултат.

Министър Трайков призна, че проектите не се случват, защото се струват малки и не достатъчно изгодни на катарската страна:

В последните две години, няма да скрия, че и ние и други министерства, предлагаме голям брой проекти, както казах катарските инвеститори са много взискателни - и от гледна точка на възвращаемост, и от гледна точка на качество на инвестицията.

Досега не са се заинтересували от нито един от конкретните земеделски проекти, основно защото са им се стрували малки.

related

Политика 5087692520684096632

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item