stoineff

Спасяването на Гърция




Изпадналата в дълбока финансова криза Гърция отправя поглед напред след историческото „подстригване“ в петък.
Европейският съюз и правителството в Атина търсят мерки за стимулиране на икономиката, която в момента е в дълбока рецесия.

Очаква се „работната група" на ЕС (т. нар. Task Force) за Гърция следващата седмица да направи конкретни предложения. Нейният шеф Хорст Райхенбах ще бъде в понеделник в Атина, обяви гръцкото правителство в събота, цитирано от Ройтерс.

Като начало става дума за инвестиционните планове на фондовете на ЕС в размер на повече от 10 млрд. евро, се казва в средите на Министерството на икономическото развитие. Вчера министър Анна Диамантопулу е поискала да получи данни от германските компании, които искат да инвестират в Гърция, но според германския министър на икономиката Филип Рьослер се сблъскват с пречки.

През 2011 г. гръцката икономка се е свила с рекордните 6,95%. Групата на Райхебнах трябва да покаже на гръцките ведомства начини и методи, с които да насърчи ръста и да намали безработицата. „Task Force“ трябва да разясни как да се стигне по-бързо до парите от милиардните европейски фондове. Освен това експертите ще помагат на гърците при приватизацията на държавни предприятия.

Гърция успя да вземе глътка въздух след най-голямото в световната история преструктуриране на държавен външен дълг. След няколкомесечни тежки преговори вчера гръцкото правителство обяви, че достатъчно голям брой кредитори участват в „подстригването“. Като краен ефект дългът трябва да се свие със 105 млрд. евро.

Сделката за дълга се разглежда положително от по-голямата част от пресата в Гърция. „Искрица надежда“ е заглавието на атинския консервативен вестник Kathimerini. За таблоида Ethnos гърците ще излязат по-силни от подстригването.

Министър-председателят Лукас Пападемос описа в петък вечер в телевизионно обръщение сделката за дълга като „исторически момент“ за Гърция. „Усилията на гърците не трябва да намаляват сега“, добави Пападемос. Гърците са изправени пред още по-трудни времена, заяви още премиерът, който обаче се надявал страната му се измъкне от най-тежката си криза в следвоенния период.

В петък финансовите министри на еврозоната отпуснаха още една част на новия пакет от 130 млрд. евро. В телефонна конференция паричните попечители са се съгласили, че може да може да предоставят 30 млрд. евро за подпомагане на подстригването на дълга и още 5,5 млрд. евро за плащане на начислените лихви. Сумата ще бъде окончателно отпусната в понеделник.

И Международният валутен фонд (МВФ) ще участва в новия спасителен пакет с около 28 млрд. евро, заяви директорът на ведомството Кристин Лагард по-рано днес. „Мащабът и продължителността на подкрепата на фонда са отражение на нашата решимост да останем ангажирани в оказването на помощ на Гърция“, заяви Лагард.

related

Свят 6978363578129905736

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item