stoineff

Идея за забрана на отказа от ТЕЦ


ТЕЦСофия. Ще се върви към едномесечно отчитане при топлофикациите. Това каза заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Валентин Николов, който участва в Национална кръгла маса „Топлофикацията в България: в търсене на успешните модели за устойчиво развитие”, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Николов изтъкна, че има потребители в Пловдив, Варна, дори в София, които ползват уреди, позволяващи ежемесечно отчитане на топлоенергията, но не навсякъде е така.
Има изравнителни сметки веднъж годишно, които изненадват доста от потребителите и накърняват доверието в отчитането и в плащането, заяви той.
Очаква се до две седмици промените в Закона за енергетиката да бъдат разгледани на второ четене от икономическата комисия в парламента.
Ако в окончателния вариант залегне ежемесечното отчитане на топлоенергията, има две възможности – или това да се плаща от самото топлофикационно дружество или от потребителя.
Ще има опция за „по желание”, но ще вървим на вариант ежемесечно отчитане. Етажната собственост сама трябва да реши този проблем. Законът за етажната собственост трябва да е синхронизиран със Закона за енергетиката, каза заместник-министърът.
Според него – цената за потребителите като цяло ще падне, защото повишаването на доверието ще намали отказа от топлофикация.
Валентин Николов заяви, че споделя идеята за забрана на отказа от топлофикация.
Когато си купите апартамент с централно топлоснабдяване, не трябва да използвате примерно въглища, където всички дишаме този прах, или електрическа енергия, каза той. Забраната за отказ от парно обаче не била обсъждана, тъй като и в момента в закона я има.
Заместник-министърът каза, че паричният поток към топлофикациите е доста зле. Той каза, че Топлофикация София в момента има добри програми, а турбината, която ще повиши енергийната ефективност на дружеството ще бъде готова до края на 2013 година.
Ще очаквам съвсем скоро това да се отрази и на сметките, и на топлоснабдяването на потребителите, каза той.

related

новини 8123527944748118355

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item