stoineff

Панорама БНТ - Интервю с Цветанов


Интервюто е от предаването "Панорама" БНТ

Цветан Цветанов, вицепремиер и министър на вътрешните работи на Република България

Водещ: А сега още за съдбата. Тази седмица тя почука на групата за отвличане „Наглите”. Добър вечер на Цветан Цветанов, вицепремиер и министър на вътрешните работи.

Цветан Цветанов: Добър вечер.

Водещ: Повечето от „Наглите” са в затвора, но не можеше ли всички, господин Цветанов?

Цветан Цветанов: Питате ме за неща, които се решават не от министъра на вътрешните работи; не от прокуратурата, която внася обвинителния акт, а от съда, който се произнася на база вътрешната убеденост и доказателствата, които са представени.

Водещ: Но вие давате доказателствата. Вие осигурявате доказателствата.

Цветан Цветанов: Да. И след като е внесен обвинителен акт, след като имаше едно дълго и тежко разследване, аз мога да кажа, че можем действително да се чувстваме удовлетворени от тези тежки осъдителни присъди, които получиха лицата от групата на „Наглите”. И това, което прокуратурата заяви много ясно е, че ще протестира оправдателните присъди за тези, които бяха част от групата на „Наглите”.

Водещ: Има нещо лично за вас в цялата тази работа. Беше казал нещо в такъв смисъл и главният прокурор Борис Велчев. Защо толкова се ангажирахте вие лично с тази работа?

Цветан Цветанов: Сами разбирате, че това беше един сериозен проблем, който стоеше пред държавата ни. Това беше част от негативите, които трупаше страната ни и загубваше както инвеститорския интерес от даден инвеститор, и също така страната ни се представяше като една несигурна от гледна точка на това, че всеки по всяко време може да бъде отвлечен и може да бъдат поискани определени пари. Това, което ми се случи на мен като министър на вътрешните работи – септември месец 2009 година първо отвличане, 19-то поредно в рамките на две години и половина. Трябваше да предприемем адекватни мерки, първо, за да не допускаме това да се случва повече, и най-важното е да задържим групата със съответните доказателства. Това, което обаче беше най-тревожното е, че нямаше нищо, което да бъде като действия, които са предприети от определени лица, които да речем са попаднали в полезрението на евентуалната група за отвличанията. В един момент, когато вече започна и комуникация да се води с похитителите и с близките на похитения за поредния откуп, който трябваше да бъде платен, тогава просто имаше едно лице, което поиска среща с мен, на която среща той пожела да присъствам само аз и не вярваше на абсолютно никой, на нито една институция или на нито един представител от институция. Тогава всъщност започна и реалното разплитане на тази група, което в рамките на два дни успях да събера достатъчно информация от това, което получих като информация, за да мога да я представя на колегите и да започнем реалните действия по локализирането, установяването и събирането на поредица доказателства, които трябваше да бъдат свързани с групата на „Наглите”.

Водещ: Кое беше това лице? Можем ли да кажем сега?

Цветан Цветанов: Не бих искал да коментирам, но мога да кажа, че то определено помогна много в най-трудния момент, а това е началният етап на едно разследване, което трябваше да започне. И, разбира се, последствията, които имахме, бяха много ясно изразени декември месец, когато беше задържана групата на „Наглите”. И, разбира се, започна поредицата от действия, които се предприемат от следствените органи и стигнахме до внасянето на обвинителния акт и осъдителните присъди, които бяха прочетени в началото на тази седмица.

Водещ: Вече няколко дни вие сякаш казвате, че знаете кой е мозъкът, но не искате да ми кажете името, защото нямате доказателства. Правилно ли ви разбирам? И, ако ви разбирам правилно, разследвате ли го този човек, опитвате ли се да стигнете до него, или само правите намеци?

Цветан Цветанов: Вижте, тази група работеше много предпазливо, много подготвена и, разбира се, това, което имахме в началния етап на разследването, че по някакъв начин има лица, които може би са горни нива за цялостната тази група. Това беше споделено от едно от задържаните лица в началния етап на разследването с разговорите, които бяха водени с оперативните работници, но впоследствие, когато вече влязоха в ситуация с разговорите със съответните адвокати на задържаните лица, когато вече имаше 72-часови мерки, тогава всъщност нещата вече се промениха коренно и не бяха потвърдени тези думи в процесуално-следствените действия, които се водеха след това. Разбира се, че имаше изказвания от страна на лицата, които бяха отвличани, за определени горни нива и лица, които са покровителствали тази група. Вие знаете, че когато пристъпихме към задържането на групата, имаше един по-широк периферен кръг от лицата, които бяха задържани. Впоследствие имаше вече и свидетелски показания, които бяха събрани, но това, което имахме като доказателство в началния етап за едно от лицата, което беше според нас на по-голямо ниво, това беше т.нар. Хамстер, като впоследствие знаете, че при промяна на мярката от Апелативния съд в „парична гаранция”, това лице беше освободено, а в деня, когато беше освободено, имаше две лица, които искаха да свидетелстват точно по групата на „Наглите” и за действията и функциите на Хамстера. Знаете, че в обиска, който беше направен в дома му, беше намерена една от банкнотите, която беше към откупа на Гунински, но всъщност това към началния етап на разследването смятахме, че е достатъчно, за да може да се даде по-голяма свобода на разследването и, разбира се, да търсим съдействието на колкото е възможно повече свидетели. Много е трудно да свидетелстваш срещу такава група. Защото мога да ви кажа, че двама от тази група – Комфуто и Сапата, знаете, че бяха посочени точно от групата на „Наглите” къде са заровени и къде всъщност са извършени съответните екзекуции към тях, за да бъдат убити, а те бяха част от „Наглите” в началния етап, когато е функционирала тази група.

Водещ: Господин Цветанов, обаче тъкмо съвпадайки с присъдата на „Наглите” се случиха следните събития – две поръчкови убийства, един зрелищен обир на банка. Плюс това чухме, че мафията върти милиони. Можете ли да кажете тогава, че има реален резултат от вашите действия?

Цветан Цветанов: Има реален резултат от тези действия, защото тук мога да ви кажа, когато говорим за убийства, за групата, която извършва поръчкови убийства в минал период от време и в момента тече съдебен процес, който се надявам скоро да приключи. И това ще покаже...

Водещ: ”Килърите”.

Цветан Цветанов: Да. И това ще докаже още веднъж колко е важно да има бързо и ефективно правораздаване.

Водещ: Да, но продължават да се убиват хора.

Цветан Цветанов: Недейте да смятате, че престъпността изведнъж рязко ще спре. Трябва да се усети силата на държавата, бързия съдебен процес, осъдителни присъди, които да играят своята превантивна роля. Защото, господин Василев, в последните 20 години моделите за всички тези млади хора, които израснаха в България, всъщност не бяха общоприетите ценности, в които ни възпитават нашите родители, а всъщност бяха ценности, които се придобиваха и които ставаха еталон за поведение в обществото, което всъщност те копираха от мутрите, от тази безнаказаност, която наблюдавахме в рамките на 20 години. И това, което вие казахте за милиардите, а не за милионите, които се генерират от престъпна дейност, е точно на база тази безнаказаност, която всъщност ние позволихме да се случва дълги години. Какво имам предвид? Част от тези престъпления, които се извършват на територията на целия свят, не само в България, в голямата си част, особено в страните от Европейския съюз, българската организирана престъпност, след като влязохме в демократичните процеси и след като имахме либерализация на визовия режим, доста от тях се интегрираха много бързо в Европейския съюз и отпаднаха всякакви граници, за да може те да работят заедно с техните представители и партньори от организираната престъпност. Мога да ви кажа, че в голямата си част всичко, което се генерира като престъпност в страните от Европейския съюз, една голяма част се връща обратно в България и тя се инвестира, и то предимно в последните години, в хотели и всичко, което е свързано с бъдещ доход, който може да бъде бял бизнес, от съответните представители на организираната престъпност.

Водещ: Да, но хората като че ли това по-малко ги интересува. Интересува ги, включително и писмата, които получаваме днес – кражбите и побоите в селата, разбитите апартаменти, колите.

Цветан Цветанов: Абсолютно сте прав, защото хората ги интересува личното пространство, личната собственост, дали тя е цяла и дали някой е решил тази неприкосновеност.

Водещ: Обаче няма неразбито село, няма неограбен възрастен човек.

Цветан Цветанов: Вижте, много е важно да видим какви са последствията от всички тези години. Ние всъщност имаме доста хора, които напуснаха родината ни. Мога да ви кажа, че в една Испания има неофициално над 300 хиляди българи, които са в активна трудоспособна възраст, които там вече си създават семейства и всъщност те са част от тези, които генерират БВП на Испания, но не на България. Това, което е изключително важно е, че много от тези села обезлюдяха, а българите напуснаха, защото всъщност загубиха работните си места при масовата приватизация, която беше извършена през годините на прехода. Това създаде възможност на тези хора да напуснат родните си места, да отидат и да се концентрират или в големите градове, или извън пределите на страната и другото, което е изключително важно, е, че всъщност останаха в тези райони, където няма вече работа или има нисък социален статус, висока безработица, всъщност се повиши конвенционалната престъпност и това е последствие от всичко това, което говорим...

Водещ: Да, но какво правите вие? Защо не направите някаква операция за престъпността по селата? Също с гръмко име...

Цветан Цветанов: Момент, това нещо се прави. И това нещо, ако наблюдавате внимателно бюлетина, но то всъщност не намира отражение в новинарските емисии, ние правим достатъчно от това, което имаме като възможност и като ресурс. Оптимизираме действията си, за да можем действително да покрием всички населени места, но разберете, конвенционалната престъпност – тя е последното звено, което идва при правоохранителната система, защото тогава всъщност се извършва престъплението, но това е един вид социален проблем. Тук трябва да има цялостен интегриран подход за реализирането на тези политики за борба срещу конвенционалната престъпност.

Водещ: Съгласен съм, ето...

Цветан Цветанов: Г-н Василев, и тук искам още веднъж да благодаря на парламента, което съм го правил многократно, за първи път България прие Национална стратегия за интеграция на ромите. Много от българските граждани не осъзнават...

Водещ: А нямаше ли десетина – двайсет преди това?

Цветан Цветанов: Всичко е било в една форма, която, всъщност, едно че не се изпълнява, и другото, което е, че тя се реализираше, или всички стратегии, които са писани до сега, са реализирани по някакъв секторен принцип, без да го има интегрирания подход. И в момента дори тука е и Томислав Дончев – използвам случая също да кажа, че една от възможностите за тази интеграция е в новия програмен период 2014 – 2020 действително да бъдат заделени средства, което е и като изискване от ЕК, да можем действително да работим за образованието на тези млади хора, защото те рано или късно влизат в трудовия пазар на страната. И когато този процент е много голям, и когато имаш лица, които всъщност не могат да упражняват никаква трудова дейност или нямат придобитите навици, всъщност те стават част от това, което се нарича „възможност за увеличаване на конвенционалната престъпност”.

Водещ: Ето, например, вие откривате офис на ДЕА, идва тук шефката им, обаче хората се интересуват не толкова от международния трафик, който вероятно интересува американците. Хората се интересуват от училищата и дрогата там.

Цветан Цветанов: Аз, ако ми позволите само пак да допълня нещо, свързано с конвенционалната престъпност. Това, което сме предприемали като действия, на задържани лица, които са извършили подобни домови кражби, в много от случаите след изтичане на определен период от време, и то много кратък, те биват освобождавани. Или, ако се върви към осъдителна присъда на лица, които са извършили престъпления под две минимални работни заплати, присъдите в голямата си част са минимални, условни, или някаква глоба, която всъщност е минимална, равнявайки се на 50 лева, ако някой е откраднал кокошките на някоя баба, но за тази баба са откраднали всичко. Но това лица, което е получило такава присъда, за него е без проблем той отново да се върне и да упражнява същото нещо, което е правил. Давам ви пример – това, което се случва с телефонните измамници. Имаме случаи, в които сме задържали групи няколко пъти, които са осъждани няколко пъти, но те са осъждани на базата на споразумението, пробация, условно, което за него вече е занаят, и той участва в тази престъпна дейност до момента в който го хванат. В момента, в който го хванат, тези граждани, които са се оплакали, и са заведени заявителските материали, в последствие те правят самопризнания, признават си, възстановяват средствата, но има много хора, които всъщност не са подали тази информация, и те са натрупали сериозни финансови средства. Що се касае до ДЕА, що се касае до това, което казвате за наркотиците, ами мога да ви кажа, че този подход, който реализираме последните две години и половина, е основно насочен също и към наркоразпространението и към всичко, свързано с трафика на хероин и на всякакъв вид наркотик. Това, което е изключително важно да знаем, историческото, гео-стратегичексо място на страната ни – то е на Балканите и на Балканския път на хероина, както се води. От Афганистан годишно се произвеждат 370 тона хероин 370 тона, те тръгват в три дестинации, като единия път, по който могат да преминат подобни количества наркотик, това е така наречения Балкански път. Изключително важно е да се знае, че България получи една изключително висока оценка в последните години в съвместната си работа с ДЕА. И това, което България откри тази седмица, е, че всъщност ние имаме възможност с 84 офиса, и българският офис – вече 85 офиса в целия свят, да се обменя информация в реално време и да могат да работят колегите от ГДБОБ също в реално време с колегите си от ДЕА.

Водещ: Благодаря ви.

related

Интервю 3426041158117914384

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item