stoineff

Доходност 4,5 % за еврооблигациите ни


Еврооблигации в размер на 950 млн. евро при доходност около 4,5%, е равносметката след приключила продажбата на емисията, това съобщиха световните агенции. Цената на пласиране и доходността ще бъдат обявени по -късно днес.


За първи път от десет години насам България емитира облигации. Последно това е станало през 2002г.
Приемането на поръчки е приключило, като презаписването е над пет пъти.

Доходността над германските облигации е с 320 базови точки, което е по-малко от очакванията от тази сутрин за надбавка от 350 базови точки, съобщи Reuters.

Консултанти по сделката са BNP Paribas, HSBC и Raiffeisen Bank International.

Рейтингът на страната при Moody's е Ваа2, а при Standard & Poor's – ВВВ.

Новият облигационен заем е с таван от 950 млн. евро, одобрен от Народното събрание, и с него ще бъдат погасени главницата и лихвата по заема от 2002 г.

Средните месечни лихви по новия заем според вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков се очаква да бъдат между 8 млн. и 12 млн. лв.

Въпреки, че сравнение с преди 10 години сравнението е неуместно новината за оценката е добра, което да се надяваме ще донесе позитиви за България и в дългасрочен ефект, ще успокои инвеститорите и пазара ще се раздвижи.

България успя да пласира на финансовите пазари емисия еврооблигации от 1 милиард евро при цена от 4,25%, заяви президентът Росен Плевнелиев при посещението си в Берлин. Тази лихва е плод на спазването на финансовата дисциплина и доказателство, че когато дефицитът е под контрол, останалите държави ти вярват, коментира Плевнелиев.

„Ние искахме да вземем 1 млрд. от пазарите. Пазарите решиха да ни дадат 5. Лихвите, които днес България получава, са по-ниски от лихвите, които плащат две трети от европейските държави. Това е в интерес на българите, на българската икономика. България в средата на най-тежката икономическа криза се финансира с 4,5%. Поздравявам правителството, поздравявам и министъра на финансите. Те предприеха тежки мерки, но те се изплащат", обясни президентът в Берлин.

Той допълни: "Днес тук може да видите уважението, което получаваме от Германия за държава, която се държи наистина дисциплинарно. Оттам нататък можем да говорим за растеж, можем да говорим и за иновации".

related

новини 7933566063792521523

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item