stoineff

България и "Газпром" съгласуват усилия зя газопровода "Южен поток"

Газопровод


София. България и руският енергиен гигант „Газпром” съгласуваха техническите аспекти на българския участък от газопровода „Южен поток”, предаде АФП, позовавайки се на българските медии.

Заместник-директорът на „Газпром” Александър Медведев, който подписа протокол за техническите спецификации, заяви, че строителството в България ще започне следващата година.

През ноември 2010 г. държавният Български енергиен холдинг и „Газпром” се споразумяха за съвместно предприятие с дял на притежание 50-50% за планиране, изграждане и опериране в българския участък от 3 600 км от „Южен поток”.

Връзката, която трябва да мине по дъното на Черно море, ще транспортира годишно 63 млрд. куб. м. руски газ до Европа, заобикаляйки Украйна.

Междувременно българският министър на икономиката и енергетиката Деян Добрев обяви, че София е подписала споразумение, съгласно което България ще получи 11% отстъпка от руския газ за периода от април до декември 2012 г.

България, която е почти напълно зависима от доставките на руски природен газ през Украйна, даде подкрепата си както на „Южен поток”, така и на проекта за строителството на газопровода „Набуко” като възможни начини да диверсифицира доставките си.

related

новини 1613392424709275835

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item