stoineff

Златна зора предприема офанзива

Златна зора

Това е част от един специален репортаж на Ройтерс, в който е описано стремителното изкачване на една крайнодясна националистическа партия в Гърция - Златна зора. "Интервю" предоставя на читателите си част от нея преведена на бългрски.


Ръка, повдигната в нацистки стил за поздрав, на лидерът на най-бързо разрастващата се политическа партия в Гърция, кара стотици млади мъже в черни тениски, да избухнат в овации. Техният боен вик отеква през нощта: Кръв! Чест! Златна зора!


"Ние бяхме десетки, а след това няколко стотин. Сега ние сме хиляди и това е само началото", вика лидерът на Златната зора, крайно дясна партия, която вижда своя шанс за повишаване на подкрепата от хората на фона на икономическия колапс на Гърция. След митинга миналия месец, който показа силата на партията, която описва себе си като националистическа и обещава изгонване на нелегални чужденци, има новооткрито чувство на триумф, перчене, че дори и заплаха.

Те се възползваха от вълната на обществения гняв в корумпираните политици, строгост и нелегалната имиграция, Златна зора повишава популярността си два пъти в рамките на няколко месеца. Според изследване на VPRC, независима компания, която измерва  общественото мнение, подкрепата на партията е 14% през октомври, в сравнение със седем процента, при провеждането на изборите през юни.

Политически анализатори не виждат незабавно спиране на мълниеносното изкачване. Те предупреждават, че Златната зора, който отрича нео-нациизма, въпреки открито приемане на подобна идеология и символи, може да привлече почти един на всеки трима гръцки избиратели.

"Докато политическата система не се променя и не се сложи край на корупцията, това явление няма да бъдат очистено, каза Костас Панагопулос, шеф на ALCO, независима социологическа компания. "Златна зора може потенциално да докосне до 30 на сто от избирателите."

Партията сега се намира на трето място в социологическите проучвания, зад консервативната Нова демокрация и основната опозиционна, радикално левите СИРИЗА. Агресивно поведение от членовете на Златна Зора, които често се разхождат през западнали квартали на Атина, тормозещи имигранти, изглежда повече стимулира отколкото е вреди на състояние на партията.

Тъй като правителството наложи още по-строги икономии и разяри обществеността, разпадането на управляващата консервативна ляв коалиция остава на политическия хоризонт. Възможността Златна зора да улови второ място в предсрочни избори е малка, но реална, казват социолозите.

През Втората световна война Гърция страда кланета и глад в борбата си срещу нацистите, и призракът на военната хунта от 1967-1974 все още виси тежи над съвременната политика. Така че, защо има много гърци, които сега се обръщат към партия, чиито емблеми и реторика, приличат на Хитлер?

Златна зора отрича такава прилика. В интервю за "Ройтерс" в открито кафене в атинския квартал Papagou, традиционния квартал за военен персонал, Илиас Panagiotaros, Златен депутат и говорител на Dawn, обясни жалбата на партията. "Златна зора е единствената институция в страната, която работи. Всичко останало е спряло да работи или частично се работи", казва той.

"Ние работим като добре организирана армия единица, защото армията е най-добрата институция в която и да е страна." Крайнодясната партия на Гърция продължава офанзивата.
Източник

related

Свят 350369788319214483

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item