stoineff

България да намали заплатите

Намаляване на Заплатите и цените
България трябва да намали заплатите и цените


България трябва да намали заплатите и цените, за да се увеличи конкурентоспособността и производството й да се върне по-бързо към нивата си от преди кризата.


Това показва анализ, направен от лондонския център Capital Economics, цитиран от агенция "Блумбърг".

Анализаторите прогнозират, че липсата на конкурентоспособност на българската икономика ще отслабят растежа през следващите години, а когато производството се върне към нивата си от преди кризата, икономиката може да е изгубила почти десетилетие на растеж.

Според Нийл Шиъринг и Лиза Ермоленко валутният борд е надценил с около 10% българския лев, като се вземе предвид и инфлацията, а това допълнително пречи на износа.

БВП е с 5% под нивото си от пика през 2008г. и ще се върне на това равнище чак през 2015г., се посочва в анализа на Capital Economics.

За излизането от кризата пречат и връзките с някои от най-слабите икономики в еврозоната - за Гърция и Италия заминават около 20% от износа, а компании от тези страни контролират половината от банковите активи в страната.

Двамата анализатори допълват, че дори при замразяването на заплатите в публичния сектор, номиналният им брутен растеж от 2008 г. насам е достигнал 50%, докато цените са се повишили с 15%.

Прогнозата на Capital Economics за тази година е за два до три пъти по-бавен растеж на българската икономика спрямо пиковата 2008 г. и стагнация. През 2014 г. може да се очаква ръст от 2-3%.

Ако България се отърси от тромавата бюрокрация и корупцията, то тя би могла да е привлече инвестиции, за да се постигне поне 3-4% годишен растеж в следващите 10 години, смятат анализаторите.
+Новини+Interview+daniel stoineff
-->

related

България 253856867470637624

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item