stoineff

Сигнално-звукови куршуми е имало в пистолета, който Октай насочи вчера срещу Доган

Октай Енимехмедов е използвал газов пистолет EKOL VOLGA, който е бил зареден със звукови патрони
Експертите са категорични, че звуковите патрони в пистолета,
не биха могли да причинят смъртоносни рани

 Сигнално-звукови куршуми е имало в пистолета на 25-годишният Октай Енимехмедов, който вчера беше насочен към Ахмед Доган  - лидер на ДПС . Тези патрони се използват за звуков ефект и не биха могли да причинят смъртоносни рани.


Това са официалните резултати от експертизата на оръжието, които бяха оповестени вчера вечер на извънредна пресконференция на СДВР от директора на дирекцията старши комисар Валери Йорданов.

 Енимехмедов е задържан за 24 часа. По преценка на Прокуратурата утре може да му бъде наложена 72-часова мярка задържане под стража. Най - вероятно ще бъде повдигнато обвинение в хулиганство на мъжа, а според директора на СДВР - вероятно ще трябва да бъде потърсена отговорност и на делегатите от ДПС, които му нанесоха побой при задържането.


 Според  излезлите резултати оръжието е изправен технически газов пистолет, който не е преправян, каза Йорданов. Направената експертизата на трите патрона, които са намерени, дава да се разбере, че два от тях са сигнално-звукови, които не разполагат с патрон, а единствено с барут. Те се използват за възпроизвеждане на звуков ефект. Третият патрон е технически пипер, който се използва при защита от животни, каза още старши комисар Валери Йорданов.

При стрелба със сигнално-звукови патрони, каквито са използвани при нападението срещу председателя на ДПС Ахмед Доган, от разстояние под един метър може да се причини нараняване, но не и нанасяне на смъртоносни рани.

Във всички инструкции при продажбата на такива патрони това е указано, каза Валери Йорданов. При първоначалните снимки и при изземването на оръжието отдолу не се е виждал пълнител. „В крайна сметка се оказа, че пластмасовата част на пълнителя е счупена, а единствено в него е останала металната шейна, където се разполагат патроните. Намерени са части от пластмасовата част на пълнителя и от пружина. Много е възможно при самата борба пълнителят да се е счупил”, каза старши комисар Валери Йорданов.
Квалификация на прокуратурата е какво обвинение ще бъде повдигнато, тъй като при такъв тип оръжие ако се говори за опит за убийство, това е едната част, за която може да бъде повдигнато обвинението, а другата е хулиганство.

Старши комисар Валери Йорданов припомни инцидент с министър Цветан Цветанов от преди три-четири месеца. При него на този, който е изскочил с газово оръжие срещу автомобил на НСО, му е било повдигнато обвинение за хулиганство, поради типа на оръжието, което е било използвано.

Една от версиите е, че нападателят на Ахмед Доган - Октай Енимехмедов е нереализиран младеж, който е търсил внимание, включително и обществено, каза директорът на СДВР старши комисар Валери Йорданов.

Към момента задържаният не дава обяснения защо е извършил нападението.
С него работят от Института по психология, каза Йорданов. Типът на поведението на Октай Енимехмедов и това, което е установено от разговори с негови близки и познати, показва, че става въпрос за младеж, който е търсил някаква реализация или изява. Той е влязъл със стар бадж, който доста е приличал на използваните в днешната конференция. Явно е успял да влезе с другите делегати, добави Йорданов. Енимехмедов е членувал в младежкото ДПС. Във връзка с това, че от ДПС отричат това членство, Валери Йорданов каза, че мъжът се е идентифицирал като такъв, може би е симпатизирал, но да не е бил официално записан като член.
„При такова оръжие е малко силно казано да го тълкуваме като опит за убийство. Назначени са всички необходими експертизи по намереното оръжие, установяват се хора, които са били в близост, кой каква реакция е предприел при появата на младежа и след действието му”, каза старши комисар Валери Йорданов.

Според него - много сериозен въпрос е дали ще бъде потърсена отговорност на хора, които са нанесли побой на нападателя. В процеса на работата тези хора ще бъдат установени и прокуратурата ще прецени.

Личното моето мнение е да, допълни Йорданов.
Към момента няма данни нападателят на Ахмед Доган - Октай Енимехмедов да е изявявал желания за участие в Младежкото ДПС и да ги е споделял със сподвижници на ДПС, каза старши комисар Валери Йорданов.

Нападателят е минал всички медицински прегледи във Военномедицинска академия, включително рентген, скенер. Други наранявания, освен охлузвания и натъртвания, не са установени, няма счупвания, каза Йорданов. В момента той е в Института по психология и специалистите работят с него. Те разговарят и с негови роднини, близки и познати, които се установяват, каза Йорданов. По думите му те не са знаели той къде отива днес и не споделят за негови политически изявения, които да е казвал официално.
„Той е студент пети курс във ВИАС, доста интелигентен човек с доста високо мнение за себе си, неговите мотиви ще станат ясни по-късно.
Пребивавал е на територията на София, но към този момент отказва да говори”, каза старши комисар Валери Йорданов.
В Октай Енимехмедов са намерени един намерен нож, лични документи и оръжието.
„Местопроизшествието не е добре запазено, след като доста хора взеха участие в задържането, но разчитаме и на тяхното съдействие, те ще бъдат разпитвани за това кой къде се е намирал, какво е видял и чул по време на събитието и се надявам да възстановим картината в пълен обем”, посочи Йорданов. Нападателят е задържан за 24 часа. „Утре прокуратурата, ако прецени, предполагаме, че ще поиска 72-часово задържане”, добави Валери Йорданов.
По думите му от ДПС не са искали повече охрана за конференцията в НДК.
„Единство ни уведомяват, че ще се провежда конференцията и по отношение на това къде се настаняват гостите и охрана по местата, където ще пребивават гостите, където ще пренощуват, има и писмо за осигуряване на паркоместа в района на НДК”, каза Йорданов.

Източник: Агенция Фокус
+Новини+Interview+daniel stoineff
-->

related

Политика 3855338197045233304

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item