stoineff

Природен газ в огромни количества в Черно море

Природен газ в Черно море
Според учени от БАН в Черно море има огромни залежи от природен газ

Учени от БАН твърдят, че в Черно море има залежи от метан в огромни количества. 

Според учените от Института по океанология в рамките на българската акватория се намират едни от най-богатите находища на газохидрати, от които може да се добива природен газ. Според изчисленията им, запасите може да стигнат за вътрешната консумация на България за около 400 години, ако потреблението се запази като днешното, казва вестник “Преса”.

Газохидрати, източник на приросен газ, са на дълбочина не повече от километър под морското дъно и само липсата на ефективна технология е попречила за това да бъдат извлечени досега. Миналата седмица, обаче, японци успяха да добият успешно метан. У нас методът на производство на газа още се разработва.

Турция и Украйна са много по-напред от нас в тези изследвания, обяснява директорът на Института по океанология доц. Атанас Палазов. Интерес към технологията имат САЩ и Германия. Доц. Палазов признава, че тепърва ще се правят изчисления колко би струвало прилагането на технологията у нас. “Това е технологията на бъдещето не само в национален, но в европейски, дори и световен план. Готови сме да говорим с представители на министерството на икономиката и енергетиката”, казва той.

Количеството на хидратите в световен мащаб е такова, че в тях има повече енергия, отколкото във всички конвенционални въглеводородни горива като нефт, газ, въглища и торф. На практика това е най-големият резервоар на въглеводородно гориво в света. Учените уверяват, че добивът не застрашава по никакъв начин природата.



+Новини+Interview+daniel stoineff
-->

related

Технологии 1575289992191539121

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item