stoineff

Калина Христова: Как да изградим собствен бизнес?

Продължаваме с  интервюта във връзка с поредицата  от семинари на http://revolutionbg.net Как да изградим собствен бизнес? Маркетинг планиране и одит на малки и средни предприятия . Въпросите този път ще са отправени към дама експерт в тази ситуация, но нека сама тя се представи на читателите на „Интервю”:

Интервю с Калина ХристоваО: Здравейте! Казвам се Калина Христова на 41 г. и съм водещ лектор в екипа на RevolutionЗавършила съм ТУ - Габрово през 1996г. От години работя като консултант  в областите рекламни стратегии и иновационни продукти. Специалист съм в създаване и поддържане на имидж на личности, компании, организации и марки. Консултант иновативни решения за подпомагане на клиенти или стратегически бизнес решения . Експерт в конструиране на стратегии и избор на ефективни тактики за достигане до целевите публики. Управление на кампании в социални мрежи. Развивам успешно собствен бизнес от 2003г.

В:  Направо - вместо здрасти – Направете оценка, или както  по – често употребяваме термина в бизнеса -  на „конкретната пазарна ниша”, къде да атакуваме, за да имаме успех, има ли все още неразработени пазарни ниши в България?

О:  Скоро говорихме с колеги, че в момента България е с уникална бизнес среда, в която има достатъчно пазарни ниши, стига да имаш определен капитал и идеи. Въпреки кризата, успеха на всеки един от нас зависи единствено и само от нашите способности и качества. Ключовия фактор е гъвкавостта. Старите фирми, задъхани заради кредити, или заради закоравелите си управленски екипи, не подлежаши на промяна, дават възможност на иновативните и находчивите да навлезят в техните пазари. Новият бизнес, търсещ нови подходи в презентирането на продуктите си, има способността да бъде по-гъвкав и реално може да генерира по-добри приходи. Нови пазарни ниши винаги има, защото света непрекъснато се развива.

В:Как да открием собственото си призвание? Какво означава да направим  „Одит” на нишата, в която искаме да работим?

О: Одита е онова нещо, с което всеки бизнес трябва да запоне преди да изгради своята маркетингова стратегия. Това е задължителен елемент от организацията и управлението на фирмата. Одитът е задължителното проучване на пазара на конкуренцията, задължителната правилна самооценка къде сме ние и къде искаме да отидем, както и до какъв реален пазарен дял искаме да достигнем. Темата за одита е изключително важна и на нея ще обърнем специално внимание при предстоящия семинар. Без одита губите основата, върху която трябва да се изгради стратегията не само на самия продукт, но и пътищата за реализирането съответния продукт.

В: Ясно е, че е важен таргета на потребителите ни. Как да се прицелим конкретно към купувачите… има ли, начин да отсеем „потребители” от „зяпачи”. Надявам се, че е ясен въпроса?


О: Определянето на целевата група  е един от най-важните елементи при създаването на нашия маркетингов план. Как да разберем на кого да продаваме? Първо трябва да дефинираме сегмента, после да изработим профил на всеки един от сегментите, да оценим с какъв потенциал разполага всеки един от тях и накрая да изберем кой е нашия сегмент и нашата целева група. Така знаейки кой купува, защо купува и колко пари отделя за този вид продукт, ни позиционира,насочва ни каква комуникационна политика да изградим, как да изглежда самия продукт, чрез кого и как да продаваме.

В:  Стратегия на продукта и ценообразуване.  Знаем, че 90 % от българите мислят, че когато купят нещо скъпо по презумпция то е качествено. Разбира се това на винаги е вярно.  Има ли някакъв баланс между стоката, цената и качеството и?

О: Не винаги цената определя качеството, но няма и как качествен продукт да има ниска себестойност. Напоследък се забелязват две тенденции сред производителите. Едните залагат изключително на качеството, а другите търсят ниска себестойност на продукта, отделят повече средства за реклама или за изграждане на имидж на марка, като имитрат качество и залагат на ниска цена. Радвам се, че българина започна да обръща все по-голямо внимание на качеството и е склонен да даде повече пари, търси продукти с определени характеристики и иска да може да разчита на продукта и неговата надеждност.

В: Част от маркетингонвата  стратегия може да е и дистрибуторската мрежа. Съвети, или тайни, които да споделите по въпроса?

О: Нашия екип има дългогодишен опит в обучението и персонала обслужващ дистрибуторските мрежи и лично аз смятам, че това е една от най-важните стъпки за успеха на дадна фирма. От тези хора зависи реализирането на поставените фирмени маркетингови цели. От изключително голямо значение е избора им. Изграждайки тази дистрибуторски мрежа е необходимо да проучим кои са хората, които ще работят в нея, колко са лоялни, могат ли да общуват с клиентите, как реагират при конфликти. Всяко едно тяхно качество е важно и ако сме направили грешен избор, е възможно да генерираме загуби, въпреки качествата и възможностите на продукта.  

В: Ще помоля за кратък маркетингов план, който нашите читатели да могат да ползват в общия случай

О:  Първо трябва да направят маркетингов одит на продукта, на цената, на пласмента и на комуникацията. В последствие да изградят маркетингова стратегия по отношение на продажбите, ценовата си стратегия и стратегия по отношение на дистрибуцията, но най-важното е да правят всичко с любов, желание, упоритост и да търсят в екипа си хора с качества и умения. Добрият екип е в основата на успеха на всяка една компания.

В: Благодаря за интервюто. Успехи!


+Новини+Interview+daniel stoineff
-->

related

Онлайн бизнес 2881988527047378998

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item