stoineff

Offshore leaks даде достъп до базата си данни

Журналистите, които направиха множество разкрития на данъчни убежища, наречени "Offshore leaks" отвориха вчера (петък) вечерта базата си данни за обществеността, като идеята е така да бъдат открити нови скандали.


"Offshore leaks" е дело на базиран във Вашингтон независим консорциум на разследващите журналисти. Организацията съобщи в изявление, публикувано в интернет, че "най-добрата информация може да дойде от отворено сътрудничество, в което читателите могат да разгледат базата данни", станала основа на разследването "Офшорлийкс".

Неправителствената организация е разработила приложение, което позволява да се намери връзката между офшорна дъщерна фирма на голяма компания и "бенефициенти" или собственици на повече или по-малко тайни сметки, съобщи АФП.

Както стана ясно например от разкритията на вестник "Монд" през април, "БП Париба"и "Креди Агрикол" са помагали за създаването на офшорни компании в т.нар. данъчни убежища през 1990 и 2000 година.

"След повече от година журналистите и техните партньори все още копаят в това огромно богатство от информация", обяснява неправителствената организация.

"Базата данни на "Офшорлийкс" дава възможност да се обърнем към журналисти и представители на обществеността от целия свят, включително и в най-засегнатите от корупция и интриги страни", добавя ICIJ.

"Обществото може да ни помогне в тази много важна задача, ориентирайки ни в нови посоки".

"За първи път в историята такава богата информация за тайни сметки е на разположение на обществеността", заяви ръководителят на организацията Джерард Райл.

В сътрудничество с няколко вестника, организацията координира огромна част от световната разследваща журналистика за работата по разкриване на инвестициите в данъчни убежища. Много известни личности бяха опетнени от разкритията в началото на април.

Например във Франция бивш ковчежник на кампанията на президента Франсоа Оланд, Жан-Жак Ожие, трябваше да обяснява за инвестициите си на Каймановите острови.
"Правим това, защото политическият климат се промени драматично през последните месеци", добави Райл, отбелязвайки, че следващата среща на Г8 ще се насочи и към проблема с укриването на данъци.

Британският премиер Дейвид Камерън, който ще бъде домакин на срещата на Г8 следващата седмица в Северна Ирландия, призова миналия месец лидерите на десет отвъдморски територии или зависими от британската корона, смятани за данъчни убежища, да подпомогнат усилията на Лондон в борбата срещу укриването на данъци.
+Новини+Interview+daniel stoineff
-->

related

новини бг 7151347957625344184

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item