stoineff

Тежка нощ в Турция най - малко един е убит, а стотици са ранените

Турция протести
Протестиращите са атакувани от полицията със
сълзотворен газ и водни оръдия


В Турция ожесточените сблъсъци на демонстрантите с полицията, искащи оставката на премиера Реджеп Тайип Ердоган, продължиха и през нощта, въпреки полицейското насилие.


 Особено активните протестиращи попаднаха зад решетките. В хода на антиправителствените акции са задържани над 1700 души.

Районът Бешикташ в Истанбул стана арена на най-тежките сблъсъци между полицията и антиправителствени демонстранти от последните дни, съобщи Би Би Си. Уличните безредици имаше на практика във всичките големи градове на страната, включително Истанбул, Анкара, Анталия, Измир и Коня. Над 100 души са пострадали в резултат на сблъсъците с полицията само в столицата и Истанбул. Стражите на реда употребиха гумени куршуми и сълзотворен газ, за да разпръснат демонстрантите.Премиерът Реджеп Тайип Ердоган определи протестиращите като „тълпа мародери, подкопаващи демократичните устои“. Той обвини за безредиците опозицията, която провокира сблъсъците за свои цели. В цялата страна хиляди хора настояват за оставката на премиера. Ердоган подчерта, че не възнамерява да се отказва от реконструкцията на площада Таксим, която по план трябва да облекчи транспортни артерии на града. Властите все още не са решили какво да бъде построено на мястото – търговски център, музей, опера, театър или джамия.

Най-малко един човек е убит по време на безредиците, съобщи активист от Анкара. „Лично го видях как умира в Анкара, на Каранфил Сосак. Младежът Етем Сарисюлюк бе прострелян в главата от куршум с газ от пушка, той падна, изгуби съзнание и почина от мозъчна травма“, каза активистът Ес Джи, пожелал да запази анонимност.

По думите на активиста, в неделя той с приятели са седели в центъра на Анкара, когато полицията е пристигнала и започнала да стреля със сълзотворен газ. „Бяхме изтласкани и осъзнахме, че те също обгазяват и тези, които бягат, притеснихме се – нямаше как да се измъкнем“, разказва той.

След като полицията прочистила улиците, стражите на реда започнали да обгазяват и апартаментите, за да гарантират, че демонстранти няма да се укрият в разположени наблизо жилищни сгради. „Сега, ако излезеш навън, веднага ще те арестуват“, казва студент и бивш държавен служител.

Сутринта в понеделник улиците на Анкара са празни. Съобщава се, че задържаните са измъчвани. „Арестуваните хора са държани в спортни зали. Те са принуждавани да подпишат документ, в който признават, че членуват в терористична организация. Ако откажат, те ще бъдат задържани цели 15 дни, въз основа на антитерористичния закон в Турция. Това означава 15 дни мъчения“, казва адвокатът Орхан Шимшек за Ulusal Kanal TV.
+Новини+Interview+daniel stoineff
-->

related

Свят 5554383086299960439

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item