stoineff

Високи технологии: - IBM създадоха базирана на графен платка

ibm създаде графенова платка Graphene is a "wonder material" waiting to happen.

Графен - материалът на бъдещето в IT технологиите и не само. 

Вашингтон. От  IBM съобщиха, че са създали платка базирана на графен, която е над 10 000 пъти по-ефективна от съществуващите до момента, съобщава Gigaom. Учените са успели да получат и изпратят текстово съобщение с платката.

Графенът е пласт от въглеродни атоми, които се отличават със здравина и добра проводимост. Материалът е създаден през 2004 г и се счита за потенциален заместител на силиция , който в момента преобладава в електронните продукти.

Едно от възможните приложения на графена е в транзисторите, които контролират потока на електричество във веригите. Колкото повече транзистори могат да се поставят в един процесор, толкова по-мощен е той. Изследователите би трябвало да могат да сложат много повече транзистори от графен с дебелината на един атом в един чип в сравнение с по-тежкия силиций. Графенът също така пренася електричеството 200 пъти по бързо от силиция.

Учените от IBM се интегрирали графен в приемник на радиочестоти, устройство, което превръща радиовълните в разбираема информация, която може да бъде пренасяна. Те са го тествали с изпращането на съобщението „IBM” без да има деформации.

„За първи път се показва устройство с графен, което изпълнява модерни комуникационни функции, сравними със силициевата технология”, посочва Супратик Гуха, директор на изследванията в областта на физичните науки в IBM. Компанията създаде първата платка, базирана на графен през 2011 година, но се оказа, че фунционалността на компонента се повлиява негативно при производствения процес. Сега учените са поставили графена, след като всички други производствени стъпки са приключени. Остава предизвикателството да се намерят по-ефективни и по-евтини начини за производство на графен.

В момента графена се "отглежда" при супер високи температури, използвайки химическо утаяване на пари.


"В процеса, смесване на газове се подава катализатор метал - парче от медно фолио или тънко фолио никел - загрято до около 1000 ° С," каза д-р Даниил Столиаров, главен технологичен директор в Ню Йорк-базираните Графенови Лаборатории.

"Метановите молекули се разлагат на повърхността на метала и се освобождават въглеродни атоми, които след това се съберат в графенова лента."

Системата е до този момент е сложна и с относително нисък добив.

Сега изследователи от University Northern Illinois (NIU) са намерили много по-лесен начин за производство на големи обеми от графен - чрез изгаряне на магнезий в сух лед.


Учените казват, че методът е прост, по-бързо и по-екологичен.

Докладвайки своите констатации, тимът показа, че е успял да произведе "няколко слоя" графен с дебелина няколко атома, по новия метод.

"Никога не съм подозирал, че ще стане толкова бързо," каза д-р Константин Новоселов от университета в Манчестър.

"Един от нашите проекти е да се проучи възможност за използване на графена като мембрана в следващото поколение на изкуствени бъбреци "


Той е човекът, който, заедно с колега д-р Андре Гейм, първият произведен този силно проводим, изключително здрав и прозрачен материал през 2004 година.

Двамата учени, както първоначално от Русия, успели да извлекат графен, докато експериментират с обикновено старо тиксо и графит изваден от  моливи.

Двойката спечели престижната Нобелова награда за техния пробив.

Използвани материали:

BBC - http://www.bbc.co.uk/news/technology-13886438
IBM -http://www.nist.gov/pml/div683/conference/upload/Sung.pdf

+Новини+Interview+daniel stoineff
-->

related

Технологии 7254056129087058478

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item