stoineff

Стоян Шафнера вероятно е поръчан от Таки

Стоян Шафнера

Шафнера - така е известен в кримисредите наркодилърът Стоян Цветков, който в неделя бе разстрелян пред блока си в столичния кв. "Света Троица", пише „Стандарт”.

 44-годишният мъж преди време работел в БДЖ и се смята за отговорен за провала на канал за трафик на хероин от Турция за Западна Европа, твърдят от МВР. Цветков е бил диспечер към железниците и е отговарял за шафнерите в международния влак София - Истанбул.

Това му е дало възможност за по-лесно транспортиране на акцизни стоки и наркотици. През ноември 2012 г. при акция на полицията бе разбит канал за трафик на дрога след залавянето на голяма пратка хероин от южната ни съседка, укривана тъкмо от шафнера във влака.

До юли 2013 г. Стоян Цветков работел като инспектор в Столична община, въпреки че е криминално регистриран. Разстреляният дилър последно бил под домашен арест. При акция на полицията в дома му са открити доза кокаин и фалшиви бандероли за алкохол.

За това е бил подведен под отговорност за притежание на наркотици и контрабанда на акцизни стоки. Срещу него е образувано досъдебно производство и е освободен от съда под домашен арест.

Една от версиите на разследващите е, че турците са ликвидирали Шафнера заради издънката на наркоканала преди близо 2 г., който бил разработван с години. Другата версия е свързана с разчистване на сметки от българска страна.

Предполага се, че е възможно Цветков да е бил вербуван от прокуратурата да свидетелства срещу Христофорос Аманатидис-Таки и хората му. Според запознати, докато е бил в следствения арест, Шафнера бил склонен да уличи голям наркобос
който е отговарял за трансфера на наркотици през наша територия.

А до пролетта се очаква тъкмо делото срещу групата на Таки да стартира в Специализирания наказателен съд. Третата линия на разследване, по която се работи, е връзка между убийството на Цветков и стрелбата по столичните адвокати Захари и Радостина Варчева в "Княжево".

Тази хипотеза не се изключва напълно от разследващите, тъй като ликвидирането на Шафнера е станало по-малко от 48 часа след атентата срещу юристите. Проверява се дали фирмата на Цветков "Екс дринкс" е извършвала сделки с имоти или някакви други отношения с дружествата, чийто интереси са защитавали адвокатите.

Полицията усилено издирва наемниците, които са действали изключително професионално и не са оставили никакви следи. За момента се знае, че двамата са били облечени с тъмни спортни дрехи, суитчъри с качулки и единият е късо подстриган.

Предполага се, че има и трети човек, който е изчаквал с автомобил в междублоковото пространство наблизо. Криминалистите проверяват разпечатка от телефонните разговори на Шафнера, тъй като има вероятност той да е разговарял с килърите си непосредствено преди убийството. Едната от хипотезите е, че те са се познавали помежду си, тъй като на входа първоначално е възникнал скандал, който съседите са възприели като спор между мъже за паркомясто. Комшиите не са чули изстрели, тъй като стрелците са използвали "Макаров" със заглушител.

Полицейски източници твърдят, че Шафнера е прилъган да слезе и да отвори входната врата, тъй като е бил подведен, че го търсят униформени от Трето РПУ които идват да проверят как изпълнява наложената му от съда мярка за неотклонение.

В момента, в който видял, че не са полицаи, Цветков се развикал, но вече било твърде късно. Изстрелите проехтели, а куршумите били насочени директно в главата му. Целта била една - Шафнера да бъде мъртъв.

След като приключили с мократа поръчка, наемниците се изнесли на бегом по улица "Майор Векилски" по посока на Централния затвор. Там вероятно в някоя от преките ги е очаквал автомобил, с който са се отдалечили от местопрестъплението.

През целия ден в неделя полицейски екипи дежуряха и проверяваха съмнителни лица и автомобили. От извършителите на тежкото престъпление обаче нямаше и следа. Полицията е предприела незабавни оперативно следствени действия.

Известни дилъри в София са привикани за разпит, както и лица, за които има данни, че са свързани с наркоразпространението и трафика на дрога през територията на България. Разпитани са съседи от вход „А” на блок 380 в кв. "Света Троица", съпругата на Цветков, негови близки и приятели.

Данните на разследващите на този етап обаче са съвсем оскъдни и не дават ясни насоки за мотивите на убийството, нито пък насочват към определени извършители. Загадка остава и фактът, че толкова професионално извършена поръчка е насочена към човек, който не е особено голям играч в този род бизнес.

Това дава превес над хипотезата, че Шафнера е ликвидиран, за да не издаде по-големите играчи по веригата.
+Новини+Interview+daniel stoineff
-->

related

новини бг 6854697014664318940

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item