stoineff

Новините от Украйна са обезпокоителни

Последни новини. Напрежението около Украйна се увеличава непрекъснато.


Руска военна колона е потеглила от базата на руския Черноморски флот в Севастопол към столицата на Крим Симферопол, съобщава АП. Колоната включва 12 военни камиона с войници, един високопроходим автомобил "Тигър", съоръжен с картечница, и две линейки.

Руски военни са иззели оръжията от украински център за военноморска подготовка близо до Севастопол и от радарна база край град Судак, предаде Ройтерс, позовавайки се на украинското министерство на отбраната. Те са призовавали украинските военнослужещи да минат на страната на "легитимните" власти в Крим, отбелязва руската агенция Интерфакс. Няма сведения за нападения срещу етнически руснаци в Крим, отбелязва АП.

Междудвременно стана ясно, че украински военни на служба в разположените в Крим части преминават на страната на силите за самоотбрана, съобщи кореспондент на ИТАР-ТАСС на място. Много военни, несъгласни с курса на Киев, напускат военните части и подават оставка. Някои части обявяват готовност да изпълняват разпореждания на ръководството на силите за самоотбрана в Крим, отбелязва кореспендентът.

Подобни тенденции в редиците на украинската армия има и на други места в страната. Руският флаг се вее на правителствените сгради в Харков, Днепропетровск, Одеса, Донецк, Луганск, Мариупол и Мелитопол.


Въоръжените сили на Украйна в пълна бойна готовност


По-рано на заседание на Съвета за сигурност на ООН САЩ поискаха да бъдат изпратени международни наблюдатели. В същото време властите в Киев обявиха всеобща мобилизация, която започна в 8.00 ч. Това става с решение на Съвета за национална сигурност и отбрана. Преди това председателят на Върховната Рада и и.д. президент на страната Александър Турчинов издаде заповед за привеждане на украинските въоръжени сили в пълна бойна готовност.

Спешно бе засилена охраната на летищата, гарите, стратегическите и инфраструктурни обекти. Вече е разработен и план от специалистите в областта на отбраната и сигурността в случай на директно военно нападение. "Дадох заповед да бъдат приведени въоръжените сили на Украйна в пълна бойна готовност. Засилена е охраната на стратегическите обекти, в това число АЕЦ", предупреди Турчинов.

"За решението на тази агресия няма никакво основание", коментира държавният глава решението на Съвета на федерациите на Русия да даде право на Путин да вкара руски войски в Украйна. Всякакви приказки за заплаха за рускоезичните граждани на Украйна са "измислени и лъжливи", подчерта още Турчинов.

Украйна ще мобилизира резервистите си, за да гарантира сигурността и териториалната си цялост, съобщи украинският Съвет за национална сигурност, цитиран от АФП. "Министерството на отбраната трябва да мобилизира в цяла Украйна всички онези, от които въоръжените сили се нуждаят в този момент", подчерта секретарят на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана Андрий Парубий. Според него тази мярка трябва "да гарантира сигурността и териториалната цялост на Украйна" след "нарушаването от страна на Русия на двустранните споразумения, главно относно Черноморския флот".

Въоръжените сили на Украйна са приведени в пълна бойна готовност съгласно указа на и.д. президент председател на парламента Александър Турчинов, заяви на брифинг във Върховната рада Парубий, цитиран от ИТАР-ТАСС. С този указ е приведено в действие решение на Съвета за национална сигурност от 1 март за неотложни мерки за гарантиране на суверенитета и териториалната цялост на страната. Втората точка от решението на Съвета, според Парубий, е секретна, а в третата се предвижда провеждане на "учебни сборове на военнослужещите във въоръжените сили на Украйна".

На министерския съвет е наредено да отдели средства за гарантиране на сигурността на украинските граници, а на външното министерство - да се обърне към страните по Будапещенския меморандум от 1994 г. и други държави с призив да гарантират суверенитета, териториалната цялост и сигурността на Украйна, посочва ИТАР-ТАСС. Документът съдържа искане за мерки за гарантиране на сигурността на енергийните обекти на територията на Украйна. Предвижда се и създаване на оперативен щаб за "мониторинг на ситуацията в Крим, който ще анализира информацията".

Паралелно с това стана ясно, че през последното денонощие около 10 кораба от Черноморския флот на Украйна са напуснали Севастопол, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на местни източници. От администрацията в Симферопол потвърдиха за РИА Новости, че десетина кораба са напуснали базата в Севастопол през последното денонощие „без каквато и да било принуда от страна на администрацията на Кримската автономия”, като уточниха, че впоследствие няколко кораба се върнали в базата в Севастопол поради повреди.

Председателят на Одеската областна администрация Николай Скорик, цитиран от ИТАР-ТАСС, потвърди, че част от корабите от ВМС на Украйна в момента се отправят от Севастопол за Одеса, където ще бъдат дислоцирани в пристанище „Южний”.

Той съобщи, че утре областният съвет ще се събере на извънредна сесия, за да приеме обръщение към украинското ръководство и гражданите на Одеска област с призив за запазване на единството на Украйна и на спокойствието в района. По думите му ситуацията в областта е стабилна и се намира под контрола на властта, която функционира нормално.



Международни реакции и упреци


От света към Русия заваляха упреци и предупреждения за намесата й. В същото време Украйна поиска от Европейския съюз, САЩ и НАТО да разгледат всички възможни механизми за защита на териториалната й цялост.

Междувременно руският президент Владимир Путин проведе три телефонни разговора с американския и френския си колега и с генералния секретар на ООН и обсъди с тях обстановката в Украйна, предадоха световните агенции.

Отправяйки доста сериозно предупреждение, САЩ поискаха от Русия да изтегли разгърнатите в Крим войски, защото в противен случай рискува международна изолация и дълбоко въздействие върху отношенията си с Вашингтон, обобщава Франс прес. По време на 90-минутен телефонен разговор президентът Барак Обама заяви пред руския си колега Владимир Путин, че той е нарушил международното право, като е разгърнал руски войници в Крим и го призова да обсъди мирно с властите в Киев опасенията си относно отношението към рускоговорящите в Украйна.

Руските военни движения са ясно нарушение на суверенитета и на териториалната цялост на Украйна, което е нарушение на международните закони и на задълженията на Русия по силата на Устава на ООН, заявил Обама на Путин, според съобщение на президентството на САЩ.

Освен това САЩ призовават Русия да намали напрежението, като прибере военните си в техните бази в Крим и се въздържа от намеса другаде в Украйна. В противен случай ако Русия продължи да нарушава международното право, това ще я постави в още по-голяма политическа и икономическа изолация, предупреди Белият дом.

Американският държавен секретар Джон Кери беше още по-твърд в изказванията си, като заговори за инвазия и окупация на Украйна от Русия, които застрашават стабилността и сигурността в региона. "Ако Русия не вземе незабавни и конкретни мерки, за да намали напрежението, ефектът върху отношенията между САЩ и Русия и върху международното положение на Русия ще бъде голям", каза Кери, цитиран от БТА.

Преди това Обама беше заявил ясно на Путин, че ако Русия продължи да нарушава суверенитета и териториалната цялост на Украйна, това ще има негативни последици за мястото на Русия в международната общност.

Според високопоставен американски представител разговорът между двамата лидери е бил откровен и прям. В съобщение на Кремъл относно същия разговор се подчертава, че Путин е заявил на американския си колега, че Русия си дава правото да защитава интересите си и рускоговорящото население в случай на насилие в източна Украйна и в Крим.

Путин е споменал за действителна заплаха, тегнеща над живота и здравето на руските граждани на украинска територия, както и за криминални действия на ултранационалисти, подкрепяни от настоящите власти на Киев. Малко преди това екипът по национална сигурност на американския президент се събра, за да проучи политическите възможности за уреждане на украинската криза, но Обама не присъства на заседанието и беше информиран за него от неговата съветничка по национална сигурност Сюзан Райс. Тези предупреждения и заседанието на съветниците на Обама по националната сигурност дойдоха след като използване на руските въоръжени сили в Украйна беше одобрено единодушно от руския парламент по искане на Владимир Путин.

След разговора Обама-Путин, първият от осем дни насам, Вашингтон подчерта, че признава историческите връзки между Русия и Украйна и необходимостта от защита на правата на рускоговорящите и малцинствата в Украйна. "Президентът Обама заяви на президента Путин, че ако Русия има притеснения относно отношението към рускоговорящите и малцинствата в Украйна, адекватният начин да разсее тези опасения е като се обърне директно към украинското правителство", подчерта Вашингтон.

Тази нощ по време на заседание на Съвета за сигурност на ООН, където Москва има право на вето, американският посланик в ООН Саманта Пауър заяви, че е време Русия да прекрати интервенцията си в Украйна. Американският министър на отбраната Чък Хейгъл пък говори по телефона с руския си колега Сергей Шойгу. Той му каза, че без промяна на място, Русия рискува още по-голяма нестабилност в района, изолиране в международната общност и ескалация, която ще застраши сигурността на Европа и на света, съобщи Пентагонът.

Според Белия дом САЩ ще преустановят участието си в подготвителните срещи за срещата на върха на Г-8 в Сочи. Подобно намерение вече обяви и Канада.




Германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер заяви днес, че ситуацията в Украйна е изключително опасна и призова Русия да се въздържа от посегателства срещу украинския суверенитет и териториална цялост.

„Наложително е всички отговорни страни да се въздържат от предприемането на по-нататъшни стъпки, които биха могли да се възприемат като провокация. Всичко друго би довело до ескалация с неизвестни, може би драматични последици”, се казва в изявлението на министъра, цитирано от ДПА. Щайнмайер заяви също, че Русия няма право да разполага военни сили на украинска суверенна територия извън правилата на договора за Черноморския флот.

В хода на разговора пък с Франсоа Оланд Путин заявил, че има действителна заплаха за гражданите на Русия в Украйна, предаде ИТАР-ТАСС. В тази връзка Оланд го е призовал да потърси заедно с международната общност решение за излизане от украинската криза, предаде Франс прес. Френският президент е призовал още Путин да избягва прибягването до сила в Украйна.

Между впрочем Оланд е обсъдил по телефона кризата в Украйна освен с Путин и с германската канцлерка Ангела Меркел и с президента на Европейския съвет Херман ван Ромпой, се посочва в съобщение на Елисейския дворец.


В хода на разговора си с Бан Ки-мун Владимир Путин е заявил, че в случай на ескалация на насилствените действия по отношение на рускоезичното население в източните райони на Украйна и в Крим, Русия няма да може да стои на страна и ще вземе необходимите мерки в рамките на международното право, предаде ИТАР-ТАСС, като цитира съобщение на Кремъл. Бан Ки-мун пък е призовал Путин да започне спешно пряк диалог с украинските власти, предаде Франс прес. "Трябва мъдростта да надделее и диалогът е най-доброто средство да се сложи край на тази криза", е казал Бан на Путин.

Съветът НАТО ще заседава извънредно днес заради Украйна. Външните министри от ЕС също се събират на извънредна среща в Брюксел на 3 март.


По-рано руският президент Владимир Путин поиска и получи разрешение да изпрати военни в Украйна. САЩ предупредиха още вчера, че цената за това може да бъде много висока.

Положението в Украйна остава сложно. Малко повече от седмица след подписването на споразумението от 21 февруари, което трябваше да спре насилието в Киев, протестите обхванаха източните и южни райони на страната, където живее голямо руско малцинство.

В Автономна република Крим, където живеят предимно руснаци и е разположен Черноморския флот, униформени лица без обозначителни значи поеха контрола над всички важни пунктове. В републиката е насрочен референдум за края на март. Според наблюдателите, включително и чуждестранни, населението в голямото си мнозинство ще подкрепи отцепването на региона.

В икономическото сърце на Украйна Донбас призоваха по примера на Симферопол да се проведе референдум за бъдещето на региона. В Харков десетки хиляди проруски граждани на Украйна излязоха на протест. В Одеса свалиха украинските знамена от местната администрация. На този фон вчера Съветът на Федерацията гласува единодушно решение, което дава възможност на руския президент Владимир Путин да използва армията на територията на Украйна до успокояването на обществената и политическа обстановка там.
+Новини+Interview+daniel stoineff
-->

related

Свят 2625963060026167380

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item