stoineff

Американски войски се насочват към Черно море и Украйна

boen-korab

Последни новини от Украйна. В полската авиобаза в местността Ласк следващата седмица ще бъдат прехвърлени 300 американски военни и 12 изтребителя F-16 на ВМС на САЩ, съобщи "Интерфакс", като се позова на министъра на отбраната на Полша - Томаш Семоняк.


По думите на Семоняк американските самолети и военнослужещи ще проведат тренировъчно обучение в страната.

В съответствие с подписаното през 2011 година полско-американско междуправителствено споразумение американски военни пилоти преминават обучение в Полша на ротационен принцип веднъж на четири месеца. Обучението трае от две седмици до един месец.


Разрушителят USS Truxtun с 300 души на борда потегли от гръцкото пристанище Пирея в посока към Черно море, съобщиха от българското Министерство на отбраната. 

Корабът, който е част от групата на самолетоносача “Джордж Буш”, се очаква на пристанище Варна на 11 март. Той трябва да участва в планирани далече преди украинската криза учения с кораби от ВМС на България и Румъния, допълни министерството.

В Черно море разрушителят ще се присъедини към фрегатата USS Taylor. Тя в момента е на котва в турското пристанище Самсун. Конвенцията от Монтрьо от 1936 г. забранява на бойни кораби от трети страни с водоизместване над 8000 тона да влизат в Черно море. Това прави невъзможно присъствието на американски самолетоносачи там, поне ако се спазва конвенцията. Отделно САЩ пратиха допълнителни шест изтребителя Ф-15, които ще се присъединят към въздушните патрули на НАТО над балтийските еврочленки.
Ходът е в “отговор на руската агресия в Украйна и повишената военна активност в Калининградския район”, каза военният министър на Литва Юозас Олекас.


Изтребителите излетяха от американска база в Източна Англия. Вчера следобед пристигнаха в литовската военновъздушна база “Зокниай” на около 200 км северозападно от столицата Вилнюс.

От януари четири американски изтребителя Ф-15 охраняват въздушното пространство над Естония, Литва и Латвия. Те замениха белгийски самолети като част от ротационна мисия на НАТО.

related

Свят 7616784255827634016

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item