stoineff

Перспективата пред Европа да мръзне през идващата зимата без руския газ отрезвява


Украйна е готова да плати за руския газ - но по 386 долара за хиляда кубически метра, заявиха от Украинската национална банка. Но Киев загуби правото на отстъпка, и сега газът струва със 100 долара повече, а и се натрупа значителен дълг.


Русия вече не смята да бъде спонсор на украинската икономика. Владимир Путин предупреди в писмо европейските лидери, че украинската криза заплашва доставките на газ за страните от ЕС.
Заради действията на сегашните украински власти Русия трябваше да денонсира така наречените „харковски споразумения” за Черноморски флот – така че, нулевите мита върху газа за Украйна са история. Газът сега ще струва 485 долара за хиляда кубически метра. Киев не иска да плати и заплашва да спре транзита към Европа. Президентът Путин изпрати предложенията си към лидерите на 18 европейски страни: ако газ на стойност 5 милиарда долара не бъде транспортиран през следващите месеци до украинските газови хранилища, през зимата транзита към Европа ще спре. За да се предотврати кризата са нужни спешни преговори между Русия и нейните европейски партньори.

Владимир Путин в писмото си напомни на европейските лидери, че Москва само в газовия сектор е предоставила на Киев безпрецедентни отстъпки в размер на общо 17 милиарда долара, и при това не е наложила глоби за недостига на газ. През последните няколко години ЕС, за разлика от Русия, не е оказвал никаква реална помощ на Украйна. Европа използва украинската икономика като източник на суровини и пазар за продажба на готовата продукция. Брюксел също така помогна за развитието на политическата криза в страната, въпреки че САЩ играе главната роля тук, смята старши анализаторът на инвестиционната група „Норд-Капитал” Роман Ткачук:
- САЩ не са зависими от доставките на руския газ и оказват натиск върху Европа, тя да намали покупките от Русия. Но това не е изгодно за Европа, тя е прекалено зависима от доставките на нефт и газ от Русия. Затова страните търсят компромис.

Според експерти, основният поръчител на украинската криза - Вашингтон - търси вариант за пренасочване на газовите потоци към Европа, заобикаляйки Русия. Между другото, Държавният департамент на САЩ бързо реагира на писмото на Владимир Путин. Оттам нарекоха посланието „изнудване” и поискаха да не се използват „непазарни механизми за ценообразуване”. В тази връзка възниква въпросът: Какво би направил Вашингтон, ако вземат газ от него, но не плащат за това? Най-вероятно, нямаше да чака няколко години, като Русия.

Европа също реагира. Еврокомисарят по енергетиката заяви, че „работи над план за оказване на помощ на Украйна за плащане на газовия дълг към Русия”. Оттам обещаха, че ще постараят да не се появяват нови дългове. Тази реакция може да се нарече адекватна. Перспективата да мръзнат зимата без руския газ отрезвява.


related

Свят 1268993422082457522

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item