stoineff

Това е краят. Ултиматум на Путин към ЕС и Украйна

Путин


Неясно защо всички големи  медии мълчат по един много важен въпрос, а той е : "Как ще продължи конфликтът с Украйна". Русия има официално становище по темата, но то също не се разпространява от световните агенции.


На 09. 04 2014 г. Владимир Путин проведе среща с членове на правителството, по време на която те обсъдиха ситуацията в Украйна, перспективите за развитие на икономическите връзки между двете страни, по-специално в енергийния сектор.


На срещата присъстваха министър-председателят Дмитрий Медведев , заместник министър-председателят Дмитрий Рогозин , помощникът на президента Андрей Белоусов , министърът на външните работи Сергей Лавров , министърът на промишлеността и търговията Денис Мантуров , министърът на енергетиката Александър Новак, министърът на финансите Антон Силуанов , министъра на икономическо развитие Алексей Улюкаев , заместник- Председателят на ОАО "Газпром" Виталий Маркелов.

Както е обичайно за  такива срещи, имаше и засилено присъствие на камери и журналисти, които да отразят събитието. Прочетете внимателно. Много неща и цифри, казани по време на срещата , са дъвкани и повтаряни стотици пъти. Днес, те отново се повтарят с определена цел.
Какво беше казано.

1 .  За ЕС .

Споразумението за асоцииране между Украйна и ЕС създава заплаха не е толкова много за икономиката на Украйна, колкото за руската икономика . Подписването на споразумението, завари  руския пазар с безмитни европейските продукти и такива на трети страни - неконтролиран, което веднага нанесе болезнен удар за руските производители. Освен това, Украйна е  принудена да скъса с Русия десетки и стотици споразумения, които противоречат на условията на сдружението. В резултат на това, сдружението носи двойна заплаха за Русия - в действителност, това ще унищожи двустранните взаимноизгодни търговски отношения и индустрията в Русия и Украйна , и би довело до свалянето на  руски стоки  в европейски и трети държави .

Путин: Искахме да е с добро, човешки . Опитахме се да преговаряме. Предложеният компромис и конструктивни предложения, които бяха отхвърлени от ЕС.
"Еврочиновники упёрлись как козлы, изображая из себя баранов." (Изречението не е преведено умишлено).  Или напротив ...
Извинете. Ще бъде лошо.

2 . Украйна.

Въпреки всички трудности в отношенията , въпреки всички анти - руски и откровено фашистката антируска риторика на хунтата, ние изпълнихме всички задължения и съхранихме всички връзки, като по този начин обезпечихме за промишлеността на Украйна, изпълнихме поръчки на стойност 15 милиарда долара. Всички  изплащани авансово, навреме и в пълен размер.
Не желаете с добро - тогава няма да има изобщо. Русия е готова да се откаже от украинското производство. Напълно.

3 . Европа и малко Украйна.

Украйна няма газ. И няма да има. Ще отпускаме точно толкова, колкото платите за месец .
За транзит до Европа - сезон есен -зима 14/15 UGS Украйна трябва да заплати между  $ 4-5000000000 .
Ако Украйна не може да намери тези милиарди до есента Европа ще остане без газ .

4 . Украйна и  малко Европа .

Общият размер на дълга , който може да бъде предявен срещу Украйна  е над  16,6 милиарда долара.

Путин : Надявам се,  инициативата на Министерството на външните работи на Русия да изравни ситуацията , тя да се промени към по -добро, да  има последствия , и резултатът да бъде положителен.

После добави.
Действайки на различни нива , като учтиво  Владимир Владимирович я нарича - хунта, доведе ситуацията до критични нива , а според мнозина вече последиците не може да бъде поправени.


Сега на САЩ и ЕС, и Украйна незабавно се налага да приемат руските условия и незабавно да започнат да прилага нашите инициативи в рамките на МФП
или ...
- Русия изоставя всички промишлени поръчки в Украйна. Загубите на Украйна ще бъдат в размер до $ 15 милиарда долара годишно. И безвъзвратно .
- Русия ще затвори границите си за украинските стоки и стоки , които преминават транзитно през Украйна .
- Русия закрива Украинският газов клапан .
-  Русия ще постави искания от Украйна да бъдат покрити дългове в размер на 16,60 милиарда щатски долара .
- Руски газ за Европа не е гарантиран за следващата есен / зима , преди да бъдат платени липсващите обеми в UGS Украйна в размер на 5 милиарда долара.

В действителност това е ултиматум .
И не само ултиматум към хунтата и Европейския съюз. За останалите (САЩ и НАТО), всичко беше ясно и посочено по-рано .
Това е последният шанс да се спаси  положението . За съжаление , няма гаранция, че всеки разбира това.



Ето и пълния текст публикуван на: http://kremlin.ru/news/20746

ВЛАДИМИР ПУТИН: Добър ден, дами и господа!

Събрали сме се, за да видим какво можем и трябва да направим, за да се подпомогне развитието на икономическите ни отношения с един от нашите ключови партньори - Украйна. Виждаме колко са сложни политическите процеси, които се провеждат там, и аз се надявам, че инициативата на Министерството на външните работи на Русия да изравни ситуацията, и тя да се промени към по-добро, ще има последствия, а резултатът ще бъде положителен. Както и да е, аз се надявам, че каквото и да е  направено на различни нива няма нещо, което не може да се коригира. Но в основата на всички отношения е винаги икономиката, нека да говорим повече за това днес.

Първото нещо, което ще привлече вниманието и бих искал да попитам нашия министър на икономическото развитие, в това отношение, припомни, че през последната Русия - Европейски съюз в Брюксел, ние се съгласихме с нашите партньори в Европейския съюз, които ще започнат диалог на експертно високо ниво на министерско равнище между Русия и Европейската комисия относно евентуалното присъединяване на Украйна към Споразумението за асоцииране с ЕС. Нашите партньори в Брюксел потвърдиха, че оказва значително влияние върху икономическите интереси на Руската федерация, и се съгласиха да предприемат необходимите консултации.

Знам, че наскоро е пътувал до Брюксел, нашият министър на икономическото развитие и проведе преговорите там. Аз ви моля да докладва за резултатите от тези преговори.

Улюкаев: Уважаеми Владимир Владимирович, ние започнахме работа. Две срещи се свикват на експертно ниво през февруари и март. 14 март пътувах до Брюксел и се срещнах с европейския комисар за търговията, г-н Де Гухт и колегите му. Обсъдихме рисковете, които  от наша гледна точка, водят до влизането в сила на споразумение за зона за свободна търговия и асоциирано членство на Украйна в Европейската общност.

Отчитаме две групи рискове.  Една група от рискове, са свързани с действителното зануляване на митническа тарифа (митото) между Украйна и ЕС. От наша гледна точка, това води до изместване на производството на стоки украински европейски стоки за руския пазар.

ВЛАДИМИР ПУТИН: На украинския пазар.

Улюкаев: На украинския пазар с руски стоки. Европейските стоки с по-високо качество ще заемат ниши и украинските производители ще трябва да се отделят.

Второ - технически регламент. Европейските стандарти и правила, технически регламент правят невъзможно прилагането на тези продукти не само в европейската общност, но в действителност, на украинския пазар.

И на трето място - това е една възможност през митническата територия на Украйна за внос на стоки от трети страни на произход в Русия. От наша гледна точка, това представлява значителен риск от неконтролиран растеж и внос на редица  продукти, които да причинят сериозни загуби на местните производители.

Втората група от рискове са свързани с факта, че Русия и Украйна се свързват около 400 различни видове споразумения. Някои от тях - двустранни, многостранни, а други - в рамките на ОНД. Най-малко 38 от тях са от решаващо значение за търговията и икономическите отношения. Това споразумение в областта на стандартизацията, сертификацията, ветеринарната медицина, растителната карантина, контрол на вредителите, в областта на фармакологията, в остойностяването на стоки, носещи потенциален риск, и така нататък. Това е много важна позиция.

Предметът на регулиране на тези споразумения и подлежи на регулация споразумение за асоциирано членство на Украйна в ЕС, за едни и същи. Освен това, съществува разпоредба, на 39 - та  глава от проекта на споразумение между Украйна и ЕС, която изисква, че Украйна  почти да излезе от тези споразумения, което го прави невъзможно за едновременно изпълнение на разпоредбите на Споразумението за асоцииране и за споразуменията. Това всъщност е бутане Украйна, или да наруши тези споразумения, или да ги оставят едностранно. И двете носи риска, да настъпи просто хаос в търговските и икономически отношения, невъзможността да ги приложат в нормален обем.

Те прегледаха нашата позиция доста мотивирано. Ние се опитвахме да я изложим, но се сблъскахме с, бих казал - безполезен, а човек може дори да се каже, предизвикателно не-конструктивен подход. Европейските колеги заявиха, че първата част от рисковете са за производителите, като те считат тези рискове преувеличени незначителни за руската икономика и руските производители. Като част от споразуменията, тяхното положение е, както следва: в случая на Украйна, тя ще регулира отношенията си с Русия или други участници на тези двустранни и многостранни споразумения.

ВЛАДИМИР ПУТИН: Виждам. Има ли някакво съгласие относно продължаването на тези консултации?

Улюкаев: Разискванията не продължават, освен това, че европейските  колеги излязоха с прессъобщение, в което се казва, че те считат за неуместно в момента продължават тази дискусия.

ВЛАДИМИР ПУТИН: Това е жалко.

И това, което се случва в областта на промишленото сътрудничество? Как се работи с украински предприятия?

Денис Мантуров: Владимир Владимирович, очевидно е, че днес украински предприятия изпитват трудни времена, но всички ангажименти, които бяха взети пред руските предприятия за сътрудничество, до днес са изпълнени. Това се отнася включително доставката на компоненти в рамките на пратки с оръжие в рамките на военно-промишления комплекс. Освен това, ние се съгласихме на тази година повече от три хиляди позиции на всяка страна, така че имаме съотношение паритет в тази връзка по отношение на взаимния пакет доставки.

В тази част, ние също имаме до този момент не някакви смущения в доставките. Но докато ние имаме по-голяма загриженост не е от страна на компанията-производители, и от украинските държавни структури в налагането на някои ограничения. По-специално, преди няколко дни организацията "Ukroboronproma", който е отговорен за регулаторните механизми в тази част, е бил освободен директива, която изисква допълнителни одобрения от фирмите, които доставят оборудване на руската територия. Но отново, днес няма никакви смущения в доставките.

Прекарахме доста дълбок анализ на основните продуктови линии, които идват от Украйна. Заключи, че сериозно пристрастяване в нашата страна за доставка на стоки от Украйна не. Ако има някакви ограничителни мерки, приети от украинската страна, нашите предприятия ще бъдат в състояние напълно да замени производството на гамата си от сътрудничество.

ВЛАДИМИР ПУТИН: Руската партийната дисциплина ще покрие авансови плащания?

Денис Мантуров: Ние спазваме всички договорни задължения, които са сключени с колеги, съответно, своевременно заплащане на всички аванси, включително при превоз, както са записани в договора.

ВЛАДИМИР ПУТИН: Общо, около най-малко, от порядъка на поръчки от страна на Русия на украинската индустрия?

Денис Мантуров: Тук става дума за милиарди долари, тъй като в този сектор е и граждански и военен. Всички заедно, това е повече от $ 15000 милиона.

ВЛАДИМИР ПУТИН: Аз правя така. Аз ви моля да изпълнявате отговорно всички договорни задължения с украинските партньори. Но ние трябва да сме готови предварително за всякакво развитие на ситуацията, включително по отношение на заместване на вноса. Ние трябва да  мислим предварително за това къде, на кои фирми, по кое време и за колко пари, ние ще бъдем в състояние да разгърнем собствената продукция. Така че утре, аз ви питам, заедно с директорите на нашите водещи компании да определят списък на тези директори, които ще дойдат тук, за подходяща среща.

Но със сигурност, ако възникне такава ситуация, ние ще изискваме допълнителни ресурси. Мисля, че в този случай трябва да се направят някои корекции в реда държавната отбрана, в нашите планове за военно-промишления комплекс за развитие. Аз моля, да се представят съответните предложения.

И сега за финансовите взаимоотношения. Посъветвайте се с министъра на финансите, за да припомним, какво сме направили преди години, за да се подкрепим украинската икономика и в съответствие със съществуващите споразумения следва да бъде разработена ситуация...

Антон Силуанов: Уважаеми Владимир Владимирович, ние миналата година, през декември, купихме заеми украински еврооблигации в размер на 3 милиарда щатски долара, и ги купихме при преференциални условия, скоростта на купон беше пет процента, изкупени по номинал. Това е така, благодарение на подкрепата на икономиката и финансите на украинската страна. Следва да се отбележи, че цената, на която сме купили е била ниска и намалява, тъй като цената на ценните книжа, котирани напълно различни кавички, и купихме на разумна цена за Украйна. Това позволи да се възстанови доверието в украинската ценни книжа и доверието в украинските облигации по това време. И така помогнахме Украйна да финансира бюджетния си дефицит. Срочните облигации са две години до края на 2015 година. Първите плащания за поддръжка на тези облигации, идват още през юни тази година, така че ние очакваме да бъдат изпълнени от  украинската страна на ангажиментите, които бяха взети от свързани с този  дълг.

ВЛАДИМИР ПУТИН: Вие  в контакт ли сте с украинските партньори по тези въпроси? Както се обсъжда в тази тема, за развитието на тези отношения във финансовия сектор?

Антон Силуанов: Имахме контакт с моя колега, министъра на финансите, който помоли за по-нататъшна помощ от Руската федерация за подобен обратно изкупуване на следващия транш на еврооблигации.

ВЛАДИМИР ПУТИН: В обем?

Антон Силуанов: В обем от 3,0 милиарда щатски долара. Докато, в момента, това предложение е внесено  в Министерството на финансите,  ние вярваме, че ще бъдат отчетени събитията.

ВЛАДИМИР ПУТИН: В този контекст, стигаме до следващия въпрос, който е тясно свързан с нашата финансова подкрепа. И този въпрос е, че в разпоредбата, а в действителност заем от $ 3 млрд. през декември миналата година, ние се съгласихме, че нашите партньори в Украйна напълно изплатят дълга към "Газпром" за доставения газ през миналата година и редовно ще плащат в пълен размер текущите разходи. За да направят това, ние им дадохме  тримесечна отстъпка.

Какво се случва в тази област?

Моля.

A.Новак: Уважаеми Владимир Владимирович!

Доклад. Към днешна дата, дългът на украинската страна за газа от Русия в размер на 2 милиарда  и 238 милиона долара в щатски долари.

ВЛАДИМИР ПУТИН: А по време на заема?

A.Новак: По време на заема дългът е в размер на 1 милиард 451 милиона.

Владимир Путин: Това е, вместо да изплати 1 милиард 400 милиона, нашите партньори са  увеличили дълга до 2,2 млрд. долара.

A.Новак: Точно така. Ноември-декември, по принцип, не са платени сметките за доставения газ. За сметка на специален кредит от закупуването на облигации и частично платени през януари и февруари.  А през март, Владимир Владимирович, напълно платени: той е 526,1 милиона долара за обема на газ, доставен през март 959 1 милиард кубически метра природен газ.

Искам обаче да се отбележи, че през първото тримесечие на годината, цената е била намалена, и газът не се плаща дори и при намалена цена до $ 285, това е споразумението, което бе постигнато в края на миналата година.

ВЛАДИМИР ПУТИН: И Виталий, за инжектиране в подземни хранилища. Какво се случва там? Ние знаем, че това се отнася за всички: и ние доставчиците, така и потребителите, като Украйна и транзита на газ за Европа и европейските ни клиенти.

Какво се случва сега? Какво трябва да се направи на всички технологично нормално и това, което се случва сега?

Виталий Маркелов: Уважаеми Владимир Владимирович, миналата година, "Нафтогаз" Украйна като цяло, за да се подготвят за зимата в размер на 19 милиарда кубически метра газ.

ВЛАДИМИР ПУТИН: 19?

Виталий Маркелов: 19. Към днешна дата, преминаването на есенно-зимния период остава около 6,5 млрд. куб. метра. За да премине следващата зима, трябва да се възстанови обемът на подземното съхранение на около 18 милиарда кубически метра. Трябва да е 18. Затова около 11,5 милиарда да се изпомпва през лятото, за да се подготвят за зимата, и за да се премине на износа на газ през зимата за нашите западни потребители.

ВЛАДИМИР ПУТИН: За да се осигури транзитно преминаване.

Виталий Маркелов: За да се осигури транзитно преминаване.

Владимир Путин: Колко ще струва?

Виталий Маркелов: Ще струва 4 5 млрд. долара за покупка на газ от "Газпром".

ВЛАДИМИР ПУТИН: Аз виждам. Дмитрий Анатолиевич, ние виждаме, че ситуацията е много трудна, да не кажа, че е от решаващо значение. В това отношение, разбира се, трябва да знам мнението на Правителството и личното Ви мнение като министър-председател на Руската федерация.

Дмитрий Медведев: Владимир Владимирович, ние държим за нашите отношения с украинските партньори, както и с другите партньори и винаги се придържаме към принципа, че договорите трябва да бъдат изпълнявани. Обичам Латинска обикновено цитат: Pacta Sunt servanda. Така че в този случай ние имаме споразумение, сключено през 2009 г., ти го го познаваш добре, което трябва да бъде изпълнено.

Едно от условията на този договор е да се движи под формата на авансово плащане за авансово плащане, ако дългът не е погасен. Честно казано, ние можем да  приложи на прехода към напредък и преди, но ние не го правим, просто разбиране на сложната ситуация в украинската икономика, и на базата на партньорство с украинските лидери. В момента, договорът остава в сила, не се оспорва и от лицето, осъществяващо де факто орган на висши служители на Украйна. В същото време, ние разбираме, че цената се е променила с оглед на най-известните отпадналите намаления и не подпише протокола за следващия период, в една страна, и за денонсиране на споразумения Харков, от друга страна.

Независимо от това, общият подхода остава и този общ подход, както и необходимостта да се определи цената, която ще се прилага. Ако това наистина се случва тук, в действителност, критичната ситуация, аз вярвам, че има всички основания да се премине  към система за предварително плащане за доставка на газ. Още повече, че, както правилно отбеляза министъра на енергетиката, дори и при тези намалени ставки, които са били използвани до неотдавна, те не са платили за март, а след това там е, честно казано,  просто пълен позор. В същото време, ние разбираме, че това в крайна сметка генерира общия дълг на Украйна. Напомням ви, че сега тя е 3 млрд. евро, споменати от министъра на финансите, т.е. размера на облигационния заем, на натрупания дълг за газ в размер на 2 милиарда повече от 200 милиона долара, и това, което виждаме като руския бюджет нереализирания доход, свързани с денонсиране на споразуменията Харков. Общо е 11 милиарда 400 милиона долара. Това е общо дълговото бреме, което би могло да се изисква да се съберат е 16 милиарда 600 милиона долара. Тази огромна сума пари.

ВЛАДИМИР ПУТИН: Аз разбирам, че това е разумно. И почти какво би означавало? "Газпром" ще доставя газ само в сумите, които се изплащат от украинската страна за месец напред?

Дмитрий Медведев: Да.

Владимир Путин: Колко плащат толкова получават?

Дмитрий Медведев: Да.

ВЛАДИМИР ПУТИН: Да, това отговаря точно на договора. Но в същото време, с оглед на трудната ситуация, в която се намира Украйна и непълнотата на преговорите ни с Европейския съюз, бих помолил правителството и "Газпром" да се въздържат от използването на тези възможности, произтичащи от договора, докато приключат по-нататъшни консултации, освен ако нашите партньори са съгласни с тези консултации. Ако не са съгласни, и тогава няма да има никакво съмнение, тогава ние ще действаме в съответствие с договора, той е нещо очевидно.

Ще си помисля формата на консултации с нашите партньори и да бъде поискано от Министерството на външните работи да организира тази работа. Ситуацията, разбира се, да го кажем е меко казано странна, защото, както знаете, нашите партньори в Европа признават легитимността на  властта в  Киев, но до днес не правят нищо, за да подкрепят Украйна с един долар, или едно евро. Руската федерация не признава легитимността на властите в Киев, но продължава да предоставя икономическа помощ и субсидира украинската икономика стотици милиони и милиарди долари досега. Тази ситуация, разбира се, не може да продължи за неопределено време, но за пореден път искам да отбележа, че ние трябва да действаме много внимателно, без да се разрушим това, и малкото което е останало.

Благодаря.

related

Свят 9079084007070187403

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item