stoineff

Големите чуждастранни инвеститори в земеделски се изтеглят от България

zemedelski-zemi

Големите чуждестранни инвеститори продължават да се оттеглят от пазара на земеделски земи в България.

 Поредната западна фирма е датската "БД Инвест", която се разделя общо с близо 25 000 дка земя - собствена и под аренда.

На 16 април е сключен предварителен договор за продажба на фирмите „БД Агри" и „БД Фарм", които оперират в района на Провадия, собственост на „БД Инвест". Според източници от земеделския сектор датските инвеститори са решили да се изтеглят от България, защото в последните години не са били доволни от бизнеса си тук и финансовите резултати.

Експерти от бранша коментират, че страната ни не е привлекателна за чуждестранните инвеститори заради ниските финансови приходи. Пример за това са големи продажби, направени през последните години. Сред тях са самоликвидацията на ЕЛРАГ Фонд през 2012 г. Дружеството се освободи от близо 200 хил. дка земя. „Адванс Терафонд" АДСИЦ, който в момента притежава над 240 хил. дка, през миналата година продаде близо 80 хил. дка.

Агроексперти очакват нова вълна от продажба на земя, но този път от страна на компании, регистрирани в офшорни зони. Новия закон за забрана офшорни компании да притежават ниви в България ще изкара на пазара сериозно количество земя на ниски цени. С промените в Закона за собствеността и ползване на земеделска земя ще се изсветли собствеността върху най-ценния национален ресурс - земеделската земя. Приетите промени са удар срещу скритата спекулативна дейност на редица „инвеститори", които вложиха средства с неясен произход. Очаква се спадът на цената на земята да продължи.


related

новини бг 2155208072407521362

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item