stoineff

Откриха масов гроб на 800 деца и бебета

Ирландската католическа църква стана обект на нови обвинения след разкрития, че в общ гроб в неин приют са били погребани тайно 800 деца, предаде Франс прес.


Правителството обмисля как да действа след разкритията на историчката Катрин Корлес. Представители на опозицията и депутати от управляващата коалиция призоваха за разследване.
detski-masov-grob

След дългогодишен анализ Корлес е стигнала до извода, че
796 деца на самотни майки, приети от монахини в приюта "Добрата помощ" в периода 1925-1961 г., са били погребани тайно в бивша септична яма.

Сиропиталището се намира в град Туам, в Западна Ирландия. Повечето от децата в масовия гроб са били бебета, но имало и деца на възраст до 8 годинки.


Гробът, претъпкан с човешки кости, беше открит през 1975 г. от жителите на Туам, когато бетонните плочи, които го покриваха, се пропукаха. Досега местните жители вярваха, че това са останки на жертви на големия глад, обхванал Ирландия през 1840 г.
Историчката Катрин Корлес решила да проучи по-внимателно случая и започнала да преглежда архиви и регистри. Сведенията в тях я навели на мисълта, че в гроба може би са положени тленните останки на близо 800 деца от приюта.
Те са били погребани без ковчег, а на гроба не е имало дори надгробен камък.
Според документите децата са починали от недохранване и от инфекциозни болести като туберкулоза.

В началото на XX в. в Ирландия Католическата църква е ръководила множество сиропиталища и приюти, в които са приютявани самотни майки. По онова време те са били смятани за пропаднали жени.
В тези институции жените са раждали тайно. Често пъти са били принуждавани да изоставят децата си, които са били осиновявани, понякога в чужбина.
Често пъти бащите на тези деца са били влиятелни, заможни и женени мъже или дори свещеници, които не са искали да се знае, че имат незаконородено отроче.
Аферата в Туам напомня на друг скандал със самотни майки в Ирландия. В периода 1922-1996 г. над 10 хил. момичета и жени са работили безплатно в перални, които са били под опеката на католически монахини.
Работничките са били известни с прозвището Сестрите на Магдалена, по името на Мария Магдалена. Това са били момичета, родили без брак, или чието поведение е било възприето като аморално в една страна със силни католически традиции, каквато е Ирландия.

related

Свят 3576753155718185880

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item