stoineff

Ще има ли предсрочни избори тази есен?

ДПС предложи като най-удачен вариант правителството на Пламен Орешарски да подаде оставка до четири месеца и до края на годината да се проведат предсрочни избори за Народно събрание.

liutvi-mestan

„Анализът на изборните резултати прави невъзможен пълния мандат на кабинета „Орешарски“. Това не е пътят към стабилност“, заяви лидерът на ДПС Лютви Местан на специална пресконференция.


Той очерта три варианта за „прехода към политическа стабилност“:
Първият – хоризонт на кабинeта до есента на 2015 г. и провеждането на избори 2 в 1, местни и парламентарни.

Втори – избори догодина по това време и трети – избори до края на настоящата година.
„Това ще рече мандат от четири месеца, оставка на кабинета в края на септември - началото на октомври и плавно предаване на властта на служебен кабинет и провеждане на избори в последната неделя на ноември – първата неделя на декември", обясни Местан.
„Нашите предпочитания са за третия вариант“, категоричен бе лидерът на ДПС.
„Не налагаме на никого нашата позиция. Ако някой има по-добра идея, ние сме отворени за диалог.
Сега е времето всеки да поеме политическата отговорност и доблестно да заяви виждането си",
посочи още той.
„Този вариант, третият, има и един много сериозен минус – проблемът с бюджетната процедура. По закон бюджетът трябва да бъде внесен най-късно до края на месец октомври и да бъде приет до края на календарната година.
При този вариант това няма как да се случи... Тежък риск. Проблем.
Дори и изборите да са незабавни обаче, т.е. кабинетът да подаде оставка утре, проблемът с бюджета остава същият. Отново няма да влезем в нормалния график за приемане на бюджета. Затова казахме, че сме отворени за разговори за други варианти“, добави Местан.
„Имаме основание да смятаме, че минусите на първия вариант са по-малко в сравнение с рисковете, които се пораждат от другите варианти.“
Водени от грижата за стабилността на държавата, поставяме на първо място
интересите на страната, които изискват по-стабилна формула за управление.
Каква ще бъде формулата на властта, ще реши суверенът“, добави той.
„Резултатите от изборите не дават добри перспективи за кабинета „Орешарски“(...) Вотът зададе много въпроси, намирането на отговорите на които е дълг на основните политически сили. Отговорите не са по силите на нито една отделна партия, затова сега е време за градивен диалог и надпартийни усилия“, каза в заключение Местан.
По думите му вотът не дава основание за еуфория, а още по-малко основание на някого да размахва пръст и да се връща към аз-форма, защото първата и втората политическа сила измерват първото и второто си място не по това, колко са надградили доверието си от преди една година, а колко са загубили – БСП над 500 хил. гласа, ГЕРБ – 400 хил.“
Местан посочи, че преди днешния брифинг с медиите се е срещнал и с министър-председателя.
Според лидера на ДПС
премиерът Орешарски е показал зрялост и отговорност и е доказал, че властта не му е самоцел.
Лидерът на ДПС използва случая, за да подчертае, че партията му иска предсрочни избори, но не защото дава лоша оценка за работата на кабинета.
„Искам категорично да заявя – съгласието за предсрочни избори до края на годината, не трябва да се тълкува като признание за лошо управление на страната. Управлението на кабинета „Орешарски“ издържа на сравнение с предишното и предишните управления и разликата е със знак плюс“, коментира той.
На въпрос с кой политически лидер първо ще пие кафе след пресконференцията, Местан отговори: „Сега е време за кафе!“
Според него предсрочните избори отварят поле за диалог между всички партии, които трябва да разговарят, за да се състави впоследствие национално отговорно правителство.
Местан коментира лаконично въпроса дали има добра комуникация с коалиционния си партньор БСП.
„Вчера разговаряхме със Станишев и сме в добър диалог“,
посочи лидерът на ДПС.
По думите му разбираем е фактът, че след резултатите от европейските избори социалистите са имали нужда от повече време за анализ.
Помолен да прогнозира
какви биха могли да са коалициите преди и след евентуалните предсрочни избори,
Местан заяви, че сценарист на политическата сцена е гласоподавателят и той ще реши как да разпредели силите чрез вота си:
„Би трябвало да сме се поучили от уроците на тези 25 години и те ни казват да се въздържаме от заклинания – било по посока на „да“ или по посока на „не“.
Не е време за заклинания и не е време сега да се чертаят сценарии, защото основният сценарист е суверенът. Той ще зададе управленската формула, а въпрос на зрялост е да уважим волята му“.
„България не трябва да прави нищо въпреки Брюксел“,
категоричен бе Местан в отговор на въпрос относно бъдещето на проекта „Южен поток“. Той сподели, че се е притеснил от заявленията, че „строим „Южен поток“ въпреки Брюксел“.
Местан обясни, че България трябва да отстоява интересите си, свързани с големи енергийни проекти не въпреки Брюксел, а в диалог с европейските партньори и изрази категорична позиция в подкрепа на европейската ориентация на страната.
В четвъртък лидерът на ДПС Лютви Местан обяви, че ще даде „нарочна пресконференция“ на тема „контролирания хладен преход към стабилизиране на политическия процес“. Местан увери, че ще заяви позицията си към кабинета след добрите резултати на ДПС на евровота и слабото представяне на столетницата. Председателят на ДПС обеща да даде ясни отговори, които да бъдат разбрани и от БСП, и от медиите.
Само преди седмица Местан бе категоричен, че партията му няма да подкрепи друго правителство в рамките на това НС с различен премиер от Пламен Орешарски. Лидерът на ДПС увери, че партията му няма намерение да увеличава своите властови позиции.
Същевременно премиерът Пламен Орешарски обяви, че изчаква двете парламентарни групи на БСП и ДПС да уточнят своите коментари върху програмите, изпълнението, работата на кабинета, хоризонтите и в следващите няколко дни предстои да има новини в тази връзка. „Кабинетът има подкрепата на две парламентарни групи и която и от двете да оттегли подкрепата си, е равностойно действие“, изчисли той.

related

Политика 7480099993907099161

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item