stoineff

Учени доказаха ролята на генетиката при съставянето на диетите

Според нутригенетиката идеалната диета на всеки човек е записана в гените му, пише New Scientist. 

Тази област от науката имаше трънлив старт, след като компаниите преувеличиха потенциала й. С напредъка на технологиите на проследяване на геноми, концепцията отбелязва нов възход.


Учени от Университета на Триест в Италия и от Европейското общество за човешка генетика са използвали резултатите от генетични тестове, за да съставят специфични диети за 100 души с наднормено тегло. Диетите съдържали 600 калории по-малко от необходимите на ден с цел намаляване на теглото. Друга, контролна група от доброволци спазвали диета, несъобразена с генетичните им дадености, също с 600 калории дефицит.

Две години по-късно, екипът установил, че и двете групи са намалили теглото си, но хората с нутригенетично меню са свалили с 33 процента повече. При тях е била необходима само една година, за да намалят теглото си с килограмите, свалени от контролната група за две години.

Критиците на нутрогенетиката посочват, че трябва да ядем здравословна храна, независимо от гените си, но привържениците й отбелязват, че дори здравословната диета се различава според генетичните заложби.


Превод и редакция: Екатерина Антонова

related

новини 1025684726163342778

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item