stoineff

Русия затегна крана на тръбите за газ към Украйна

Срокът за превеждането от "Нафтогаз Украйна" на транш от 1,95 млрд. долара изтече в 10 часа московско време. 

Няма данни за постъпване на суми по сметките на "Газпром" и компанията въведе режим на предплащане на доставките за Украйна, предадоха с гриф "Мълния" РИА Новости и ИТАР-ТАСС.
Русия затегна крана за доставка на газ през Украйна

Тази нощ в Киев приключи последният кръг от преговорите за цената на газа във формата ЕС-Украйна-Русия. Срещата, която се проведе в Кабинета на министрите на Украйна, продължи до малките часове на нощта, но завърши без резултат, а позицията на „Газпром” е останала непроменена.

„Проведените в Киев разговори, на които присъстваха европейският комисар Гюнтер Йотингер, председателят на Управителния съвет на "Газпром" Алексей Милер и назначеният от Върховната Рада украински премиер Арсений Яценюк приключиха. Руската страна очаква изплащане на натрупания газов дълг в размер на 1,951 милиарда до 10 часа сутринта на 16 юни. В случай, че тази сума не ни бъде изплатена, както бяхме обявили по-рано, газовите доставки към Украйна ще бъдат приведени в режим на предплащане. Ние не постигнахме споразумение, и шансовете това да се случи са слаби. Ако не получим предплата до 10 часа московско време, ние ще спрем доставките на газ", съобщи официалният представител на руския енергиен гигант, Сергей Куприянов.

На свой ред, украинският министър на енергетиката Юрий Продан заяви, че Украйна е готова за ограничаването на доставките на синьо гориво.


"С всеки следващ кръг от преговори, ние виждаме, че руската страна реално не е настроена за откриване на компромис. Руската страна е настроена да задълбочи конфликта и не приема компромисите, многото конкретни предложения, които изказа Европейската комисия", смята Продан.

"В момента в нашите хранилища има повече от 13,5 милиарда кубични метра газ. Украинската страна днес е готова за такова развитие. Свършихме доста сериозна работа, свързана с увеличаването на реверсните доставки от Европа. Мисля, че заедно с Европейската комисия, ние ще търсим начини за увеличаването на реверсните доставки от европейските държави"

Същевременно, Европейската комисия изрази убеденост, че е възможно откриването на решение на газовия спор между Украйна и Русия. Това се случи след приключването на последния кръг от тристранните преговори, които се проведоха преди няколко часа в Киев.
„ЕК е убедена, че все още е възможно и е в интерес на всички заинтересовани страни”, се казва в изявление на изпълнителния орган на ЕС.

Това обаче засега не се случи.

related

Украйна 1683557449173394259

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item