stoineff

Международни експерти са допуснати до вагоните със загиналите при катастрофата на Боинг - а

На мястото на катастрофата на самолета Боинг-777 край Торез от понеделник сутрин работят експерти по авиационна безопасност от Холандия.

 Пристигането на 12 експерти от Малайзия се отлага заради бойните действия в Донецк и неговите предградия, съобщи Бородай.

Часове по-рано в понеделник сепаратистите не допускаха експертите до останките на сваления самолет с мотива, че украинската армия се приближава към града и това трябва да бъде преустановено.


 Именно подновените боеве в Донецк провокираха малко по-късно изявление на "премиерът" на самопровъзгласилата се Донецка народна република Александър Бородай.

Той увери на брифинг, че телата на жертвите се съхраняват, както подобава, и ще бъдат изцяло предадени, както и черните кутии, на международни експерти. Бородай обясни, че "по-голямата част от телата на загиналите е събрана и натоварена на хладилни вагони, които се намират на гара Торез". "Тези вагони засега не отиват никъде. Те, както и предметите, които вероятно са черните кутии, ще бъдат предадени на чуждестранни експерти, но не на украинската страна. Ние не можем да предаваме уликите в ръцете на нашия противник, който не е заинтересован от обективно разследване на трагедията", добави Бородай.

На мястото на катастрофата на самолета Боинг-777 край Торез от понеделник сутрин работят експерти по авиационна безопасност от Холандия. Пристигането на 12 експерти от Малайзия се отлага заради бойните действия в Донецк и неговите предградия, съобщи Бородай.

Той нарече странно съвпадение това, че боевете в Донецк са започнали именно в деня на пристигането на експертите. "Противникът завзе град Дебалцево. Атакува северните
предградия на Донецк и самия Донецк. Има много загинали. И това става именно в деня, когато водещите експерти, въпреки противодействието на украинската страна, все пак тръгнаха към нас", подчерта лидерът на ДНР.

Президентът на Украйна Петро Порошенко заповяда на своите сили да прекратят бойните действия в радиус 40 км от мястото на катастрофата на самолета, за да не се пречи на дейността на експертите.

Според ИТАР-ТАСС районите на най-интензивните военни действия на украинската армия против силите на проруското опълчение се намират извън 40-километровата зона за прекратяване на огъня. Самолетът падна северно от Торез, който е в Донецка област. Торез е на 60 км от Донецк и на 70 км от Луганск, както и на над 50 км от Горловка, където в понеделник също се водиха боеве.

Междувременно премиерът на Украйна Арсений Яценюк нареди на външния министър да подсигури издаването на безплатни визи на експертите и роднините на жертвите на катастрофата.




related

Украйна 3886392739263951468

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item