stoineff

Доклада от катастрофата на малайзийския Boeing се пази в тайна

Последни новини. Разследването на катастрофата на малайзийския Boeing в Украйна трябва да получи международен характер.

 На това настоява постоянният представител на Русия при ООН Виталий Чуркин.
черните кутии на боинга

Според резолюция на СС на ООН номер 2166, в района на катастрофата трябва да бъдат прекратени бойните действия. Но резолюцията не се изпълнява от Киев.

От момента на катастрофата на малайзийския Boeing в Украйна изминаха два месеца. Но не бяха направени никакви доклади за прогрес в разследването. До сега не е ясно, каква роля за установяването на причините на авиокатастрофата играе Международната организация за гражданска авиация (ИКАО), чието участие е предвидено от резолюцията на СС на ООН 2166. Предполагаше се, че за ИКАО, като авторитетен международен орган, ще бъде по-лесно да получи съдействие от Киев.

Разследването оглави Холандия, официално по тази причина, че нейни граждани най-много загинаха в катастрофата. Холандия заяви за намерението си тясно да сътрудничи с ООН и ИКАО. Но на практика техните методи на работа не отговаряха на международния регламент, отбелязва членът на управлението на Световния фонд за сигурност на полетите Валерий Шелковников:

- Обикновено, когато пристига група следователи, първото нещо, което се изисква от министерството на отбраната, от специалните служби на онази страна, където е станала катастрофата, това е официален доклад за ракетните изстрелвания, наличието на стрелби, за полетите на самолети. И цялата информация трябва незабавно да бъде събрана. Радиообмяната между диспечерите, записът на сеанси за връзка с военните командни пунктове - всичко това трябва да бъде предоставено на комисията под егидата на ИКАО.

Киев, обратното, направи информацията секретна. Записът на разговорите на диспечерите с екипажа на малайзийския самолет беше иззет от сътрудници на Службата за сигурност на Украйна. Самите диспечери били откарани за разпит. Данните за това, защо на пилотите на малайзийския Boeing от украинските диспечери било дадено разпореждане да променят маршрута и да летят над зоната на въоръжения конфликт, останаха тайна.

Дешифрирането на бордовите самозаписващи устройства, които бяха предадени на малайзийската страна, по странен начин бяха възложени на английски специалисти в Лондон. По някои данни, страните, чиито граждани загинаха в катастрофата, вече получили доклада. Но какво има в него остава неизвестно.

Предварителният отчет за разследването на катастрофата ще бъде обнародван в края на август, обеща постоянният представител на Великобритания Марк Грант, и то, ако Киев даде съгласие за това. До сега киевските власти правят всичко възможно, за да затруднят, а и въобще да направят невъзможно следствието.

Предварителните данни от дешифрирането на бордовите самописци на разбилия се в източна Украйна Boeing 777 показват „отсъствие на извънредна ситуация” по време на полета, пише на 3 август малайзийският вестник New Sunday Times с позоваване на източник от международния екип, разследващ трагедията.

По данни на изданието последният регистриран разговор в кабината е разговорът на екипажа с наземните служби за авиоконтрол, а последният глас, който се е чул в ефира, не е бил на пилота.

Следващата седмица могат да бъдат публикувани някои предварителни детайли на станалата на 17 юли катастрофа, отбелязва вестникът.

Москва настоява на това, че разследването на трагедията със самолета трябва да има международен характер, да бъде открито и прозрачно.

Boeing 777-300 на авиокомпания Malaysia Airlines извършваше полет от Амстердам за Куала Лумпур. Самолетът падна на 17 юли в Донецка област на Украйна. Всички пътници - 298 души, намиращи се на борда, му загинаха.

related

Украйна 207782733289542216

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item