stoineff

Уникална кръстосана трансплантация на бъбреци спаси два живота

Два дарени бъбрека сродиха българина Мариян Георгиев от Ловеч на 30 години и турчина Метин Аслан на 48 години от Малатия. 

Те заживяха втори, истински живот, след като спасени с първата за Балканите кръстосана трансплантация между пациенти от различни националности, съобщава „Труд“.
трансплантация на бъбреци


Щастливата развръзка дойде, след като майката на Мариян – Татяна, дари единия си бъбрек на Метин, а неговият брат – Ниази, даде бъбрек на Мариян.

 „Три години мечтата ми бе да пия вода колкото си поискам. И това се случи“, сподели радостният Мариян. Откакто от 2011 година е бил на хемодиализа, той е имал право да изпива до половин литър вода дневно. Бъбреците му не функционирали заради тежко заболяване.

Майка му Татяна имала силното желание да дари бъбрек на сина си, но нямали нужната съвместимост. Двамата отиват в болница „Газиосманпаша“ в Истанбул, където се извършват „кръстосани“ присаждания. Включени са в списъка за потенциални донори. Донор за Мариян се намерил през юли.

В същото време 48-годишният Метин Аслан от Малатия също чака за бъбрек. Нито един от десетте му братя и сестри не отговаря на изискванията. Затова той живее 23 години на хемодиализа. Оказва се, че майката на Мариян може да дари бъбрека си на Метин, а братът на Метин – Ниази Аслан на 64 години, да дари своя на Мариян. Това става на 7 август.

Мариян, Татяна, Метин и Ниази са живи и здрави и се готвят да разкажат пред турските медии за щастливата развръзка. „Буквално започнах да живея втори, истински живот. А в него специално място има семейството на Метин и Ниази. Отсега чакаме да укрепнем и ще си ходим на гости“, каза щастливият Мариян.

related

новини 4001012922315111376

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item