stoineff

Цветан Василев - Искров и Орешарски са марионетки

Интервю. Издирваният от Интерпол Цветан Василев изпълни постановлението на Висшия съд на Белград и се яви за подпис в полицейското управление.


Аз съм в официална процедура по екстрадиция, каза банкерът на влизане в полицейското управление в сръбската столица. В отговор на въпрос дали ще се съгласи да бъде екстрадиран по-бързо у нас, Василев отговори, че иска процедурата да премине по целия законов срок в западната ни съседка.

Върху мен се оказва неуправляем по своята сила политически натиск, каза още банкерът, който, придружен от адвоката си, влезе в районното управление. На въпрос на БНР дали обмисля да поиска политическо убежище в Сърбия, той заяви, че мисли по този вариант и все още не е решил какво да прави. Василев обяви още, че няма сигурност за нищо. Той каза още, че Иван Искров и бившият премиер Пламен Орешарски са "марионетки". Запитан откъде идва натискът върху него, той отговори Попитайте Искров и Орешарски, те ще ви кажат.
cvetan vasilev interview
Цветан Василев: Върху мен се оказва неуправляем по своята сила политически натиск,


По-рано днес Софийският апелативен съд потвърди решението на Градския, с което беше обявено за недопустимо искането на банкера Цветан Василев да бъде отменено прокурорското разпореждане за 72-часовото му задържане. На практика, това означава, че ако сръбските власти екстрадират банкера в България, той ще бъде отведен направо в следствения арест. И този съдебен състав се аргументира с факта, че пред съд се обжалва само фактическо задържане, а не теоретична възможност. Апелативните съдии добавиха в мотивите си и това, че няма как от тях да се иска ревизия на прокурорско постановление, защото това е в правомощията само на по-горе стоящия прокурор.

Българският защитник на Цветан Василев обясни, че заплахите срещу банкера са от две седмици. За заплахите Константин Симеонов научил от свои оперативни източници и те били директни:

Поръчка, да бъде премахнат физически. След като знаят къде е...

За тях все още не са уведомени българските служби, но от внимателния коментар на Симеонов стана ясно, че знае, но не иска да каже откъде идват те, защото ще излезе клевета. На въпрос от същия човек, по отношение на когото Василев вече е подавал сигнал в прокуратурата за новите заплахи, Костантин Симеонов каза: Не го отричам, не го и потвърждавам. Не мога да кажа нищо, защото не е редно да се говори това нещо. Има си съответния ред, който трябва да бъде спазен.

Адвокат Констатин Симеонов заяви, че веднага ще уведоми клиента си, но че със сигурност съдебното решение ще се отрази на защитната им стратегия. Съвсем недвусмислено, макар и с една уговорка, Симеонов даде да се разбере, че днешното решение на съда вкарва екстрадиционната процедура в дългия й вариант, който може да отнеме и месеци и чиито финал идва не от сръбския съд, а от сръбския министър на правосъдието:

След като 72-часовото задържане в България практически остава в сила, в тази ситуация естествено, че и поведението ще претърпи съответното изменение. /…/ Аз от самото начало казах, че е готов да се върне, но при друга мярка за неотклонение, защото няма да може да свърши това, за което иска да се върне. Ще претърпят някакви изменения, но в края на краищата господин Василев е умен и интелигентен човек. Аз съм длъжен да му кажа какви са възможностите, пък решението трябва да го взима той.

На въпрос знае ли къде живее и какво прави банкерът в Сърбия, Симеонов отговори: Той е пълнолетен гражданин и би трябвало сам да си носи отговорност за нещата, които прави. Аз се занимавам с наказателното дело и нямам никакво намерение да готвя закуска или обяд. Нещо прави очевидно.

Константин Симеонов не се е чувал още с Цветан Василев. Имал намерение да го направи днес, но не по телефона, защото го подслушвали, и даже да се види с него в Белград.

Къде се намира сега обаче клиентът му, къде е настоящият му адрес, на който той търпи мярката за неотклонение "подписка", Симеонов каза, че не знаел. Бил се виждал с него в края на август, но в ресторант. Той потвърди, че Василев е отишъл в полицията в Белград, след като е разбрал, че сръбските власти го търсят, а това станало едва ден преди предаването му. Нямаше обяснение за леката мярка за неотклонение, както и каква е ролята на министъра на правосъдието, който ще има последната дума след екстрадицията на банкера.

На този етап днешното решение на Софийския апелативен съд дава само една възможност на Цветан Василев, ако Сърбия го предаде на България: От границата - дали ще е сухопътната или на летище София, ще бъде задържан по това постановление на СГП за довеждането му в съда. - перспектива видимо неприемлива за банкера и неговите защитници и вещаеща неговото екстрадиционно производство.

Цялата процедура по екстрадирането от Сърбия, според законите на страната, трае 40 дни. От днес започва да тече и срокът, в който българските власти трябва да предоставят на властите в Сърбия необходимите документи за процедурата по екстрадиция на Цветан Василев. Окончателното решение е в ръцете на министъра на правосъдието на Сърбия.

В някои от сръбските сайтове вече се появиха информации, че Василев може да поиска и политическо убежище в Сърбия. Според белградско издание по време на предаването си в полицията Василев е казал, че дори не му идва на ум да бяга от Сърбия и то в България. Той щял да изчака да минат парламентарните избори у нас и едва след смяната на властта смятал да се появи в България.

related

новини 9164900879017953656

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item