stoineff

Образованието като стимул на икономиката - ОП "Наука и образование за интелигентен растеж"

За първи път на образованието се гледа като на стимул за икономиката, заяви министърът на образованието Румяна Коларова, при обсъждане на финалната версия на новата оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" за периода 2014-а - 2020-а год.


Бюджетът на програмата "Наука и образование" е 1.37 милиарда лева. Финансиран е от ЕС и национално съфинансиране.

Основните цели са повишаване на инвестициите за наука и научни изследвания до 1.5% от брутния вътрешен продукт. Намаляване на процента на учениците, преждевременно напусналите училище, до под 11%, както и до увеличаване на процента на завършилите висше образование до 36%, от хората между 30 и 34 години.

За целия период на програмата бюджетът за наука е близо 546 000 000 лева, като средствата са от европейския форд за регионално развитие от националния бюджет - посочи министърът на образованието Румяна Коларова.

В момента работата е в изключително напреднал стадий. Наистина е крайно време ние да имаме оперативна програма, която да се ръководи от министерството. За първи път на образованието се гледа като на стимул за развитие на икономиката, за развитие на обществото, онова, което наричаме конкурентоспособност. Трябва да знаем, че в тази програма има над 500 000 000 за развитие на наука. Само като пример искам да ви кажа, че до този момент средствата за наука в националния бюджет са били изключително и само намалявани.

В направлението "Образователна среда за активно социално приобщаване" са предвидени над 270 000 000 лева от Европейския социален фонд и от националното съфинансиране. С тези средства ще се осъществи и ефективна образователна интеграция на деца, ученици и младежи от уязвими групи.

related

новини бг 5123548063992544892

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item