stoineff

Адски взрив във фабриката "Миджур" в Горни Лом. Има ранени

Гръмнала е фабриката за взривни вещества "Миджур" в Горни Лом, община Чупрене, област Видин, съобщи Нова ТВ.


От спешната помощ във Видин съобщиха, че на плаца са ранени три жени, очаква се да има и по-тежко пострадали. По непотвърдена информация има и загинали.

Взривът е бил силен и е избухнал в един от цеховете на фабриката, в който работят 15 жени, каза за БТА кметът на Чупрене Ваньо Костин, който е на мястото на инцидента. Костин уточни, че все още не е ясно дали в халетата на взривната фабрика е имало хора на работа, тъй като районът е отцепен и не се допуска никой заради опасност от вторични взривове.

Д-р Любомир Виденов – директор на видинския филиал на Центъра за спешна медицинска помощ, съобщи, че едната жена е настанена във видинската болница, а другите две в монтанската. Според него жените са били далече от цеха, където се е получил взрива. Имат счупвания на крайници, наранявания, но за сега няма опасност за живота им.

Д-р Виденов посочи, че медицинските екипи все още не могат да влязат в цеха, където се получи взривът. Пред предприятието има четири екипа на Спешна помощ - от Димово, Белоградчик, Чипровци и Монтана.

По указания на Министерството на здравеопазването тежко ранените случаи ще бъдат извозени за монтанската болница, за да може от там по-бързо да бъдат транспортирани за София. "Самите хора, които са отвън, пред предприятието, не знаят какво се е случило вътре. Има технологично време, когато трябва да се изчака след взрива, за да се влезе в цеха. Според мен ще има и жертви в този случай”, каза д-р Виденов.
По неофициална информация инцидентът е станал по време на утилизиране на боеприпаси.

Министърът на вътрешните работи коментира, че има нарушения в спазването на изискванията за безопасност при работа в предприятието. Йордан Бакалов каза, че в завода “Миджур” първо ще се направи оглед с безпилотни самолети и роботи. Разследващите ще влязат в барутната фабрика едва 24 часа след последните вторични взривове.

Йордан Бакалов, министър на вътрешните работи: За село Горни Лом няма никакъв проблем, защото заводът е бил в Стара планина и е отдалечен от самото село. Преди 15 дни във въпросната фирма е направена е цялостна проверка, в резултат на която са констатирани нарушения, издадени са актовете, но за голямо съжаление след 15 дни се е случил този взрив. За голяма съжаление явно дисциплината във фирмата не е била на висота. През 2010 година също имало такова произшествие.

Вътрешният министър Йордан Бакалов обяви, че трябва да минат поне 24 часа след последният взрив, за да е безопасно влизането в сградата, предаде Нова ТВ.
По думите му преди 15 дни е приключила пълна проверка на фабриката, при която са констатирани нарушения и са издадени актове.
Явно дисциплината във фирмата не е била на висота, тъй като това не е първия инцидент там, смята Бакалов.

Над сградата ще бъдат пуснати безпилотни самолети, които да заснемат щетите.
Жителите на населеното място са в паника, тъй като това е пореден сериозен инцидент във фабриката в последните години.
По първоначални данни на МВР няма опасност за жителите на село Горни Лом. Районът на инцидента е отцепен. Създадена е необходимата организация, съвместно с Окръжната прокуратура във Видин, за провеждане на първоначални действия по разследването.
По разпореждане на главния прокурор на Република България на място са изпратени следователи от Националната следствена служба, посочват от МВР.

related

новини 8572064592452696575

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item