stoineff

Първи осъден за кражба на Фейсбук страница

Предприемчиви крадци отнемат фен страници във Фейсбук, създавани и поддържани с много труд и усилие от деца и младежи, и ги препродават след това на партии и фирми за по няколкостотин лева, разказаха пред „Монитор” потърпевши тийнейджъри. Фенските приложения на социалната мрежа били ценни с натрупаните почитатели, които били подходящ таргет за обработване както по линия на политическата реклама, така и за популяризиране на комерсиални послания.

Репортерска справка показва, че вече има и първи осъден за подобен вид престъпление и това е 22-годишният Александър Йорданов от силистренското село Калипетрово.

Продавам фейсбук страничка с 15 700 лайка. Подпис - mangusta92. Оферти от това име се появяват в „Продавалник” (сега OLX) и Предприемач” още от 2012 година. Зад псевдонима се крие именно Александър от Калипетрово. Nobreak e обявил пък за продан две големи групи с 14 500 и 9400 почитатели и една малка с 1500. „Тематиката е забавна, за цени и подробности - skype“ - насочва продавачът. Някои пък посочват и профил на участниците - например 64% жени и 36% мъже.

Най-често приложенията са посветени на любими певици, спортисти, като напоследък хит са множеството неофициални странички на Крисия. Създателите им се борят за всеки нов харесал страницата им в условията на жестока конкуренция с други потребители. Когато се отбият от дъното и минат хилядарката, най-често администраторът собственик получава неочаквано предложение за реклама в страничката.

„Пишат ви дали може да се рекламира, обещават, че можете да спечелите”, разказва 16-годишната Мариана, която е администрирала сайт, посветен на момчешката банда One Direction. По тази схема била измамена Цветелина Емилова от Враца, която била собственик на страничките The Vampire Diaries и Love Sucks, както и Пламена Дончева от Троян, администратор на Galenaofficicial, loveanimal2, Pita li me nesto, Modelinda и NaistinaNeMiPuka. С тези момичета се свързал споменатият вече mangusta92 от Калипетрово. След като и двете приели, Александър ги препращал с линк към сайт, за който твърдял, че е негов и искал да привлече повече потребители. При отварянето му те се озовавали на страница, която по дизайн наподобявала входа на фейсбук с място за потребителско име и парола. Въвеждали данните си и скоро установявали, че паролите им са променени и вече нямат достъп до администрираните фен страници.

Разплитането на кражбите започва с досъдебно производство от 2013 година по жалба на Цвети от Враца. Тя се оплакала пред полицията, че някой е влязъл в профила й във Фейсбук и отнел администраторските й права над страниците „Дневниците на вампира” и Love sucks. Почти по същото време е образувано и разследване на момиче от София. Полицията разследва престъпление, класифицирано от НК като промяна на компютърни данни с цел имотна облага. Стигането до извършителя е въпрос на технически действия и проследяване на IP адрес. Така не било трудно на разследващите да почукат на вратата на Александър на ул. „Зелен синур” 27 в Калипетрово.

Междувременно „Дневниците на вампира” вече била продадена на Костадин Костов, управител на „Град БГ” ООД срещу 400 лв. Костов платил по електронен път през PayPal на имейл адрес sasho_dolara3@abv. bg. Разпечатка от банковата сметка на mangusta92 показва, че парите са постъпили още на 28 февруари 2012 година. На същата цена „на едро“ са били продадени и 15 000 фенове на Галена, сплотени в „Галена ОфиЦициал”. Името на Александър нашумяло из интернет и след като потребители започнали да си обменят информация, буквално заплашвали крадеца, при което в някои от случаите часове след кражбата mangusta92 връщал доброволно плячката в ръцете на нейния собственик. Силистренският окръжен съд признал младежа за виновен, но го освободил от наказателна отговорност, която по НК е затвор от 1 до 3 години и глоба от 5000 лв., и го санкционирал само с 1200 лв., тъй като досега не бил осъждан. В полза на държавата пък бил конфискуван компютърът, с който били крадени страниците.

Източник: Монитор.

related

Онлайн бизнес 6305506777674119831

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item