stoineff

Елитни френски части са включени в мащабна акция по издирването на братята Куаши

Френските власти са задържали девет души в рамките на разследването за атентата срещу вестника „Шарли ебдо” в Париж, който в сряда отне живота на 12 души. 

Всички задържани са близки на двамата братя Саид и Шериф Куаши, които са основните заподозрени за атаката. Френският вътрешен министър Бернар Казньов заяви, че „със сигурност може да се каже, че Саид е бил един от нападателите”, тъй като е бил идентифициран по снимка.
Издирването на братята Куаши е съсредоточено в Северна Франция, в региона Пикардия. Според властите заподозрените може да се укриват в огромния горски масив Рец, в близост до който се намира градчето Вилер Котре. В четвъртък антитерористичните подразделения на френската жандармерия и френската национална полиция бяха разположени в периметър от 25 километра около града.

Елитни френски части са включени в мащабна акция по издирването на братята Куаши


Продължава издирването на заподозрените за атентата в Париж.

През изминалата нощ френската жандармерия и националната полиция продължиха издирването на братята Саид и Шериф Куаши, които са заподозрени за атентата срещу вестника „Шарли ебдо” в Париж. Акцията, която се провежда в голяма зона в Северна Франция с подкреплението на пет хеликоптера, продължи и през нощта, но с по-малко мобилизирани сили. От четвъртък елитните части на жандармерията и националната полиция претърсват региона Пикардия, където беше обявена максимална терористична тревога. През нощта френските сили са патрулирали по пътищата, проверявали са автомобилите, претърсвали са градините на къщите и улиците в търсене на двамата братя Саид и Шериф Куаши, които са заподозрени за атаката.

Френските власти са задържали девет души в рамките на разследването за атентата срещу вестника „Шарли ебдо”. Всички задържани са близки на двамата братята Куаши. Френският вътрешен министър Бернар Казньов заяви, че „със сигурност може да се каже, че Саид е бил един от нападателите”, тъй като е бил идентифициран по снимка.
Издирването на братята Куаши е съсредоточено в Северна Франция, в региона Пикардия. Според властите заподозрените може да се укриват в огромния горски масив Рец, в близост до който се намира градчето Вилер Котре. В четвъртък антитерористичните подразделения на френската жандармерия и френската национална полиция бяха разположени в периметър от 25 километра около града. Частите са били разположени между градовете Соасон и Вилер Котре. Префектурата обяви, че двамата братя са били локализирани в град Крепи ан Валоа, департамента Оаз. Полицейски източници са потвърдили присъствието на заподозрените близо до Вилер Котре. Елитните части на жандармерията и националната полиция са „разположени за проверка на обектите в зоната, в която е изоставена колата, използвана от двамата заподозрени, които са били идентифицирани от свидетел”, заяви източник.
Репортери от мястото на събитието съобщиха за „движение” на жандармеристите и полицаите, но според журналистите „засега двамата заподозрени явно не са локализирани”.
Френските сили за сигурност, които издирват братята Куаши, са напуснали центъра на град Лонпон в департамента Ен, но продължават операцията в района около града.
В четвъртък сутринта двамата братя са обрали бензиностанция в град Вилер Котре. Двамата са откраднали бензин и храна. Нападателите са избягали с „Рено Клио”, на чиято задна седалка е имало оръжия. Номерът на колата е бил покрит.

Продължава издирването на предполагаемите извършители на атентата срещу вестника „Шарли ебдо”


През изминалата нощ френската жандармерия и националната полиция продължиха издирването на двамата предполагаеми нападатели, отговорни за атентата срещу вестника „Шарли ебдо” в Париж, съобщава AFP.
Акцията, която се провежда в голяма зона в Северна Франция с подкреплението на пет хеликоптера, продължи и през нощта, но с по-малко мобилизирани сили. От четвъртък елитните части на жандармерията и националната полиция претърсват региона Пикардия, където беше обявена максимална терористична тревога.
През нощта френските сили са патрулирали по пътищата, проверявали са автомобилите, претърсвали са градините на къщите и улиците в търсене на двамата братя Саид и Шериф Куаши, които са заподозрени за атаката.

Връзка между братята Куаши и „Ал Кайда”

От няколко години срещу Саид и Шериф Куаши, които са издирвани заради атентата срещу вестника „Шарли ебдо” в Париж, е имало издадена забрана за влизане в САЩ и за използване на въздушния транспорт в страната. Този факт поставя под въпрос дейността на френските служби за сигурност и разузнаване. В същото време министърът на вътрешните работи Бернар Казньов потвърди, че двамата братя са били под полицейско наблюдение, но срещу тях не е имало доказателства, които да позволят започването на разследване.
Според източник от американските сили за сигурност двамата предполагаеми извършители на атентата фигурират в черния списък на САЩ за заподозрените в тероризъм лица. 32-годишният Шериф и 34-годишният Саид Куаши са в американския „списък за наблюдение от години”, заявил е анонимен източник. Двамата присъстват в базата данни на САЩ за хората, които са заподозрени в тероризъм, включително и в списъка „Забрана за полети”, с който на включените лица се забранява пътуване със самолет от и към САЩ.
Междувременно, американски длъжностни лица обявиха, че един от двамата братя наскоро е прекарал известно време в Йемен и се е свързал с „Ал Кайда”. Според друг източник, близък до френските сили за сигурност, някой от братята е пътувал до Сирия. Данните подлежат на проверка, за да се определи дали зад атаката срещу вестника „Шарли ебдо” стои някоя определена терористична група или двамата братя са били повлияни от някоя групировка за извършването на атентата.
Американски източник заяви, че разполага с информация от френското разузнаване, според която през 2011 година Саид Куаши е пътувал до Йемен. Там той е преминал обучение в лагер на „Ал Кайда на Арабския полуостров” за боравене с различни оръжия. Възможно е дори да е бил обучен да прави бомби.
Френският министър на правосъдието Кристиан Тобира пък заяви, че през 2005 година единият от двамата братя е пътувал до Йемен.

Двамата предполагаеми извършители на атентата срещу вестника „Шарли ебдо” са в черния списък на САЩ от години


Двамата предполагаеми извършители на атентата срещу вестника „Шарли ебдо” фигурират в черния списък на САЩ за заподозрените в тероризъм лица от години, предаде AFP, позовавайки се на източник от американските сили за сигурност.
32-годишният Шериф и 34-годишният Саид Куаши са заподозрени за смъртта на 12 души при атаката срещу офиса на сатиричния вестник в Париж. Те са били в американския „списък за наблюдение от години”, заявил е анонимен източник. Двамата присъстват в базата данни на САЩ за хората, които са заподозрени в тероризъм, включително и в списъка „Забрана за полети”, с който на включените лица се забранява пътуване със самолет от и към САЩ.

Барак Обама се подписа в книгата за съболезнования във френското посолство във Вашингтон
Президентът на САЩ Барак Обама е посетил френското посолство във Вашингтон, за да се подпише в книгата за съболезнования за загиналите при атаката срещу редакцията на френския вестник „Шарли ебдо” в Париж, предаде AFP.
Обама е посетил посолството веднага след завръщането си от Аризона. След като се е подписал в книгата за съболезнования, той е запазил минута мълчание.

Саид Куаши може да е пътувал до Йемен

Западните служби се опитват да научат повече за възможно пътуване на двамата заподозрени за атентата в Париж братя – Саид и Шериф Куаши, след като нови сведения разкриха, че един от тях наскоро е прекарал известно време в Йемен и се е свързал с „Ал Кайда”, предаде CNN, позовавайки се на американски длъжностни лица.
Според друг източник, близък до френските сили за сигурност, един от братята е пътувал до Сирия. Данните подлежат на проверка, за да се определи дали зад атаката срещу вестника „Шарли ебдо” стои някоя определена терористична група или двамата братя са били повлияни от някоя групировка за извършването на атентата.
Американски източник заяви, че разполага с информация от френското разузнаване, според която през 2011 година Саид Куаши е пътувал до Йемен. Там той е преминал през обучение в лагер на „Ал Кайда на Арабския полуостров” за боравене с различни оръжия. Възможно е дори да е бил обучен да прави бомби.
Освен това френският министър на правосъдието Кристиан Тобира заяви, че през 2005 година единият от двамата братя е пътувал до Йемен.

Френската полиция е преустановила издирването на братята Куаши до сутринта

Френската полиция е преустановила издирването на братята Куаши до петък сутринта, предаде Le Point.
Вестникът посочва, че полицейските части остават разположени в района на операцията в департамента Ен, регион Пикардия, за да предотвратят бягството на двамата бегълци.
Зоната на търсене се намира на около 100 километра северно от Париж.

Френската полиция претърсва „по-голяма от Париж” гориста местност в търсене на братята Куаши

Френската полиция претърсва гъста гориста местност, която се простира на площ от 51 квадратни мили, в рамките на издирването на двамата братя ислямисти, заподозрени за атаката срещу френския вестник „Шарли ебдо”, съобщава Foxnews.
Според властите заподозрените може да се укриват в гората Рец, която е определена като „по-голяма от Париж”.
В четвъртък сутринта двамата братя са обрали бензиностанция в град Вилер Котре, на около 40 мили североизточно от Париж.
Двамата са откраднали бензин и храна. Нападателите са избягали с „Рено Клио”, на чиято задна седалка е имало оръжия. Номерът на колата е бил покрит.
Рец е горски масив във формата на полумесец, в чиято среда се намира градчето Вилер Котре.

Френските сили, които издирват братята Куаши, са приключили търсенето в град Лонпон
Френските сили за сигурност, които издирват братята Куаши, са напуснали центъра на град Лонпон в департамента Ен, но продължават операцията в района около града, предаде France Info.
Търсенето е съсредоточено в района на наблизо намиращата се гора, а акцията може да продължи през цялата нощ. В района прелитат пет хеликоптера.

Преди няколко години САЩ са издали забрана за влизането на Саид и Шериф Куаши в страната

От няколко години срещу Саид и Шериф Куаши, които са издирвани заради атентата в Париж, е имало издадена забрана за влизане в САЩ и използване на въздушния транспорт в страната, съобщават френски медии, като се позовават на CNN.
Тази информация отново поставя под въпрос дейността на френските служби, коментират местните медии.
В същото време министърът на вътрешните работи Бернар Казньов потвърди, че двамата братя са били под полицейско наблюдение, но срещу тях не е имало доказателства, които да позволят започването на разследване.

Екипът на сатиричния ежедневник „Шарли ебдо” ще публикува „брой на оцелелите”
Екипът на сатиричния ежедневник „Шарли ебдо” следващата седмица ще публикува „брой на оцелелите” с тираж 1 милион екземпляра благодарение на получените дарения, предаде AFP. Освен това вестникът може да получи и държавна помощ в размер на 1 милион евро.
„В сряда „Шарли ебдо” ще излезе с 1-милионен тираж”, заяви адвокатът Ришар Малка след среща с оцелелия екип на изданието. Обичайният тираж на вестника е 60 хиляди броя.
Освен това следващият брой ще има 8 страници вместо обичайните 16.
Осем от журналистите на „Шарли ебдо” загинаха при атаката, която беше извършена в сряда в редакцията на вестника.


Елитни френски части са разположени между градовете Соасон и Вилер Котре в издирване на братята Куаши

Служители на антитерористичните подразделения на френската жандармерия и френската национална полиция са разположени в периметър от 25 километра около град Вилер Котре, департамента Ен, в рамките на издирването на двамата братя Куаши, които са заподозрени за атентата срещу вестника „Шарли ебдо”, предаде RTL.
Частите са разположени между градовете Соасон и Вилер Котре. Префектурата обяви, че двамата братя са локализирани в град Крепи ан Валоа, департамента Оаз. Полицейски източници са потвърдили присъствието на заподозрените близо до Вилер Котре. Елитните части на жандармерията и националната полиция са „разположени за проверка на обектите в зоната, в която е изоставена колата, използвана от двамата заподозрени, които са били идентифицирани от свидетел”, заяви източник.
Репортери от мястото на събитието съобщават за „движение” на жандармеристите и полицаите, но според журналистите „засега двамата заподозрени явно не са локализирани”.

Издирването на братята Куаши продължава в градовете Вилер Котре и Крепи ан Валоа
Френските власти са задържали 9 души в рамките на разследването за атентата срещу вестника „Шарли ебдо” в Париж, предаде РБК.
Всички задържани са близки на двамата братя Саид и Шериф Куаши, които са основните заподозрени за атаката, при която загинаха 12 души.
Френският вътрешен министър Бернар Казньов заяви, че „със сигурност може да се каже, че Саид е бил един от терористите”, тъй като е бил идентифициран по снимка.
В момента издирването на братята Куаши продължава в градовете Вилер Котре и Крепи ан Валоа в северния френски регион Пикардия.

Френските сили издирват Саид и Шериф Куаши в Северна Франция (ОБЗОР)
Елитните френски части продължават операцията по издирването на двамата братя Саид и Шериф Куаши, които са заподозрени за атаката срещу вестника „Шарли ебдо”, при която загинаха 12 души. Хеликоптери кръжат във въздуха, докато полицията устройва мащабно издирване на двамата бегълци в Северна Франция. По-рано беше съобщено, че двамата са видени маскирани и въоръжени на бензиностанция близо до град Вилер Котре, в департамента Ен, регион Пикардия, на около 80 километра от Париж. След това обаче те отново са избягали. Междувременно, около 20 тежко въоръжени полицаи са обградили наблизо намираща се къща и са я щурмували.
Премиерът на Франция обяви, че във връзка с атаката през нощта срещу четвъртък са били задържани няколко души. Засега е известно за седем арестувани
Шериф Куаши е попадал в полезрението на френското разузнаване. Той е познат на френските служби с участието си в мрежата „Бют-Шомон”, която е изпращала кандидат-джихадисти в Ирак между 2004 и 2006 година. Той е известен под псевдонима Абу Исен. Заради членството си в тази група през 2008 година е осъден на 3 години затвор, 18 месеца от които условно. Шериф обаче е продължават да привлича вниманието на разузнаването, особено с футболен мач с трима души, които са били съдени за терористични действия.
От своя страна, Саид Куаши е разпознат официално като нападател при атаката срещу вестника „Шарли ебдо”. Френският вътрешен министър Бернар Казньов заяви, че „Саид Куаши е официално разпознат като нападател”. Според френски медии той е забравил личната си карта в една от колите, които той и брат му Шериф са използвали за бягството си от мястото на нападението. Освен това в автомобила са намерени ДНК следи и пръстови отпечатъци.

related

Свят 3470617621677567613

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item