stoineff

Джон Кери се срещна с Плевнелиев, Борисов и Митов

България и Съединените щати препотвърдиха стратегическото си партньорство в сигурността и отбраната, енергетиката и диверсификацията на газовите доставки, върховенството на закона и търговско икономическото партньорство.

 Това стана ясно от всички срещи днес на американския държавен секретар Джон Кери у нас с президента Плевнелиев, премиера Борисов и външния министър Митов.

Джон Кери заяви подкрепата на САЩ за разнообразяването на енергийните доставки за България. Подчерта, че никоя страна не трябва да бъде зависима от друга относно енергийните доставки. След окончателното решение на Русия за спиране на “Южен поток” Кери определи като важен приоритет за страната ни изграждането на интерконекторната връзка с Гърция и допълни, че разговорите за строежа на VІІ блок на АЕЦ “Козлодуй” по технология на американската “Уестингхаус” продължават.



“Бих искал да подчертая, че в България е много важно да се постигне диверсифициране на енергийните източници и увеличаване на свързаността със съседните страни. Затова САЩ се ангажират да подкрепят България в този процес и ние с премиера обсъдихме специфични мерки, които ще бъдат предприети в тази посока”, каза Джон Кери.

“Що се касае за “Уестингхаус”, има работна група и много ясно съм поискал помощ “Уестингхаус” да бъде инвеститор в този проект. Именно тази работна група ще продължи, включвайки и тяхната “Ексимбанк” да намерим финансова схема”, поясни премиерът Борисов.

Американският държавен секретар пое ангажимент Съединените щати да изпратят свой енергиен експерт в помощ на страната ни за изработването на бъдещ енергиен план.

По време на пресконференция Джон Кери наблегна и на необходимоста от издигане на ново ниво на върховенството на закона у нас и за сериозна борба с корупцията. Българските институции са наясно, че реформите в администрацията и съдебната система са пътят за възстановяване на доверието на гражданите, както и за привличане на повече инвестиции, е заявил Росен Плевнелиев пред американския държавен секретар. Президентът е категоричен, че 2015 ще бъде година на реформите и очаква проблемите в енергетиката, пенсионната система и здравеопазването да намерят своето решение.

Плевнелиев е уверил, че страната ни ще работи за изпълнение на поетите ангажименти пред партньорите от НАТО на Срещата на върха в Уелс за инвестиране на повече средства в отбранителните си възможности.

related

Политика 8448680093225296065

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item