stoineff

13 политик с ефективна присъда в Румъния

Бивш премиер, бивш вицепремиер и цял кортеж от бивши министри, които са в затвора заради корупция, може по всяко време да си съставят правителство, „одобрено“ от съдиите. 


Това пише в обзорната си статия „Правителство зад решетките“, румънският вестник „Адевърул“, информационен повод за която е окончателната присъда за бившата румънска министърка на младежта и спорта Моника Якоб Ридзи.

Тя бе осъдена вчера на пет години затвор за корупция като решението на петчленния съдебен състав на Върховния касационен съд е окончателно и необратимо, съобщава информационният сайт „Зиаре”.

Ридзи, която беше министър в периода 2008-2009 г., е обвинена, че злоупотребявайки със служебното си положение е сключила договори без търг за проявите по повод Деня на младежта. Според прокурорите от Националната дирекция за борба с корупцията тя е използвала финансови ресурси на министерството на транспорта за кампания в собствен интерес и за незаконна покупка на електронни продукти. Нанесените щети бяха оценени на 2,7 милиона леи (около 600 000 евро).

Това „правителство зад решетките”, бе „предложено“ от Националната дирекция за борба с корупцията, „гласувано“ от Върховния съд, а има и още потенциални членове, които в момента се разследват или съдят, пише още „Адевърул”.
След 1989 г., но най-вече в последните пет години, съдиите изпратиха в затвора поне 13 политици, които са били част от различни правителства.

Практически съдебната система сформира зад решетките правителство на националното единство, защото „министрите“ му са от различни политически сили, коментира в. „Адевърул“.

related

Свят 1368947480676929425

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item