stoineff

ЕЦБ ограничи прякото си финансиране за гръцките банки

Европейският съюз изгони думата „тройка“ от речника си и я замени с „институциите“ в навечерието на втория кръг преговори с новото гръцко правителство за бъдещите му отношения с кредиторите, пише "Български новини".


Първият кръг - на извънредно заседание на Еврогрупата миналата сряда завърши с неуспех. Разговорите продължиха на техническо ниво и с телефонен разговор между председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер и крайнолевия гръцки министър-председател Алексис Ципрас в петък и в събота, съобщи днес Комисията. Двамата са се споразумели за „нов език“, в който терминът „тройка“ отсъства. Това са омразните на мнозинството гърци представители на Европейската комисия, Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ), които надзираваха изпълнението на бюджетните икономии в замяна на частичното опрощаване и двукратно преструктуриране на дълга на страната плюс 238 милиарда евро спасителни заеми.

Структурата и съдържанието на преговорите с новия партньор на Атина -„институциите“ обаче остават на практика същите, посочи говорителят. Еврозоната, чиито правителства държат 62 на сто от гръцкия дълг, настоява Атина да поиска продължение на досегашната програма за заеми срещу икономии и структурни реформи, през което да бъде договорено вероятно разсрочване на гръцкия дълг. Правителството на Ципрас отказва. То иска преходен период към друга икономическа и финансова политика и нов „мостов заем“ от кредиторите, който да покрие разходите му, докато приложи плана си.

Междувременно ЕЦБ ограничи прякото си финансиране за гръцките банки, което трябва да преразгледа отново в сряда. Ако го спре, е възможна банкова криза в Гърция, която в най-лошия сценарий да я тласне към дефолт и излизане от еврото, което на практика означава напускане на Еврозоната.

related

Свят 4898475298092503495

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item