stoineff

АБВ и ПФ трябва да подкрепят искането за 16 - те милиарда заем

Министър-председателят Бойко Борисов призова партньорите на правителството от Патриотичния фронт и АБВ да подкрепят искането за външен заем от 16 милиарда лева, пише btvnovinite.bg.

Тази вечер пред журналисти Борисов припомни, че тези партии имат „прекалено голяма власт за техните резултати на изборите”.

„Не да ми дават листчета и списъци с назначения непрекъснато, а да се правят на ни лук яли, ни лук мирисали”, каза още Борисов по отношение на партньорите си.

Договорът за посредничество с четири банки за поемането на нов външен дълг от 16 млрд. лева до 2017 г. разцепи управляващите коалиционни партньори. На дебата в парламента вчера ГЕРБ и реформаторите се обявиха за ратификацията на контракта с банките Ситигруп, Ейч Ес Би Си, Сосиете Женерал и Уникредит, но АБВ и патриотите останаха „против”, както гласуваха и в комисиите през миналата седмица.
Атмосферата се нажежи дотолкова, че премиерът Бойко Борисов започна да намеква за оставка. „Ако не приемат дълга - 6 милиарда до края на годината, ако някой ми покаже откъде да ги вземем, понеже аз не знам, ще предоставим на други тази възможност, и то още днес”, заяви сутринта Борисов. Не мога да бъда уплашен с оставката на когото и да било, опонира малко по-късно бившият президент и лидер на АБВ Георги Първанов, който също дойде в парламента за обсъжданията.
Неуспешен се оказа и опитът на финансовия министър Владислав Горанов, пристигнал рано сутринта в сградата на Народното събрание, да убеди коалиционните партньори да кажат „да”. Совалките приключиха неуспешно няколко часа по-късно, без да се стигне до гласуване.
Засега е сигурно единствено, че ГЕРБ ще получи подкрепа от Реформаторския блок. „Предложеният вариант е добър инструмент за управлението на дълга”, заяви от парламентарната трибуна Радан Кънев.
Красимир Каракачанов от Патриотичния фронт обяви решението на формацията да гласува против, но си остави вратичка, че разговорите с ГЕРБ ще продължат.
АБВ, която досега не бе съобщавала категорична позиция по въпроса, обяви, че няма да подкрепи законопроекта заради липсата на прозрачност при избора на четирите банки. Друг проблем според Първанов е липсата на инвестиционна стратегия, която да е обвързана с предстоящите емисии на дълга. Освен това предложението е било „сервирано” много бързо и това не е подходящо отношение към коалиционните партньори.
Депутатите от БСП и „Атака” категорично се обявиха против законопроекта. Все още не е ясна позицията на ДПС. Депутатът от движението Йордан Цонев обаче припомни критиките от страна на Реформаторския блок при вземането на нов дълг от 1 млрд. лв. през 2013 г. Той посочи още, че недоумява защо сега Радан Кънев е променил позицията си, при положение че става въпрос за много по-голяма сума.
Очаква се дебатите да продължат днес. По неофициална информация гласуването може да се отложи за другата седмица, до постигане на съгласие между коалиционните партньори.

Красимир Каракачанов: Дебатите продължават
Продължават разговорите за подкрепа на нов външен дълг, каза съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов. Във вторник ПФ са решили да не подкрепят дълга, но ще продължат с консултациите. „Преди да се стигне до гласуване, трябва да бъде обяснено на цялото българско общество и на целия парламент за какво става дума, защото става въпрос за една тема, която събужда много въпроси”, добави Каракачанов.
Георги Първанов: Не мога да бъда уплашен с оставка
Аз не мога да бъда уплашен с оставката, на който и да било, макар и на премиера. Това каза лидерът на АБВ Георги Първанов. „Станаха твърде много фактите от нашето „партньорство” с ГЕРБ, които ни изпълват със съмнение за това дали има коректни отношения”, обясни Първанов. Той даде за пример начина, по който са взети решения, сред които и тези за пенсионните фондове - за броени дни им било “сервирано” предложение, което засяга стратегически въпроси”.

Горанов: Комисионите за банките са ниски
Комисионите за четирите банки за посредничеството за дълга от 16 млрд. лв. на международните пазари, са 3-4 пъти по-ниски от договорените при предходни емисии. Това заяви вчера финансовият министър Владислав Горанов, но не даде подробности.
Той не даде и ясно обяснение защо има разлика в числата за държавния дълг, записани в средносрочната бюджетна прогноза до 2017 г. и справката, с която финансовото министерство мотивира законопроекта за ратификация. Според прогнозата дългът през 2017 г. ще бъде 24 млрд. лв. или 27,4% от БВП. За ратификацията ведомството разпространи справка, според която дългът ще нарасне до 27,35 млрд. лв. или 31,3% от БВП.
„Това се дължи на методологични различия и на това, че основата на прогнозата за 2015-2017 г. е правена на много по-ранен етап, преди да са ясни окончателните параметри по приключването на 2014 г.”, каза Горанов. Той обеща днес да бъде представена нова писмена справка по въпроса.
Според председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова в средносрочната бюджетна прогноза не са отразени извънредните дългове заради КТБ и проблемите в банковата система. От думите й стана ясно още, че при финансиране на външните пазари правителството ще има възможност да се откаже от поемането на вътрешен дълг.

Радан Кънев: Обсъждаме инструмент за управление
Не обсъждаме нов дълг, а нов инструмент за управление на българския дълг, заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев към края на дебатите за държавния дълг. „Когато дойде време за гласуване на бюджет, защото това управление няма да си актуализира бюджета по три пъти в годината, ще го изтискваме финансовия министър като мокър парцал, защото искаме дългът догодина да е по-малък. Сега обаче не говорим за това”, подчерта Кънев. Той обясни, че Горанов предлага финансов инструмент за управление на дълга, както го правят в Румъния и в Полша.
Всяка опозиция би атакувала такова решение, ние също бихме, дори по-грамотно от левицата, каза Кънев. Според него изборът бил дали да се пожъне политически дивидент или да се поеме отговорност. “Ще дойде време и опозицията да дойде на власт. И благодарение на този инструмент опозицията би управлявала по-добре”, добави лидерът на ДСБ.
Депутатът от ДПС Йордан Цонев в реплика припомни как реформаторите, "с подкрепата на „Протестна мрежа”, са били на точно обратното мнение за актуализацията с 1 млрд. лева по времето на Пламен Орешарски. Тогава реформаторите искаха да няма актуализация, за да се върнат 800 хил. лева стар дълг.

related

Политика 7723351017295711220

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item