stoineff

Ситуацията е критична - "Цанков камък" залива къщи

Заради приливна вълна от "Цанков камък" бяха залети къщи и земеделска земя в Михалково. 


Някои от къщите са залети до покрива.
Щетите в района възлизат на милиони левове. Десетки свлачища са подкопали пътните настилки. Има опасност и от падащи камъни. В язовир "Кричим" има свободен обем от едва половин метър.


„Ситуацията е критична, водите прииждат отвсякъде, да се надяваме на хубаво време и дъждовете да спрат, друго не можем да очакваме”, заяви пред Dnes.bg Юсеин Венвиев, който е работник по поддръжката на язовир „Кричим”.

Язовирите "Въча" и "Кричим" са достигнали максималния си обем. През целия ден те се изпускаха контролирано, въпреки това нивото им се покачва постепенно. Най-голяма опасност има за селата след Кричим в посока Пловдив, където река Въча на няколко места вече е излязла от коритото си.

„Опасност в Кричим няма, опасност може да има по старото корито на река Въча, където вече говорим четвърта година, че вътре е гора – непочистено и не знам как ще може да поеме такова количество вода”, съобщи кметът Атанас Калчев.

Освен дървета, вътре има храсти и всякаква растителност, които при по-голямо изпускане на язовирите се изкореняват, образуват бент и се стига до по-големи поражения. Старото корито на Въча не е почиствано дълги години заради провалени конкурси.

„Има все някакви неясноти кой и как трябва да го поддържа”, заяви още кметът.

Изпускането на язовирите в района на Пловдив продължава, а служителите по поддръжката се надяват само на едно нещо: „Дано Господ да ни пази”.

Хората от селата около Пловдив се надяват да не се повторят наводненията от 2005-а година, когато заради изпускането на язовири, се наводниха стотици къщи и земеделски земи.

Прочети още на: http://www.dnes.bg/stranata/2015/02/02/iztyrvaha-cankov-kamyk-zalia-kyshti.253252

related

новини 5539702233662727200

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item