stoineff

Внимание! Код оранжев за Смолян. Жълто за цялата страна

Оранжев код е обявен в Смолянска област за 6 февруари (петък) заради очаквани порои.

 Жълт код е обявен за всичките останали 27 области на страната заради дъждове, снеговалежи и навявания.

В Смолянска област очакваното количество дъжд за денонощието е 30-40 л/кв.м. Дъждът ще бъде интензивен следобед, предупреждават от НИМХ.

В 8 области на Западна и Централна България е обявен жълт код за обилни валежи от дъжд.
Кодът е в сила за областите София град, София област, Пернишка, Кюстендилска, Благоевградска, Пазарджишка, Пловдивска и Кърджалийска, като в последните 4 области дъждът ще бъде придружен от силен вятър. В Благоевградско ще духа южен вятър с пулсации до около 20 м/с. Очакваното количество валежи там е 20-30 л/кв.м.


В Пловдив и Пазарджик ще духа силен източен вятър със скорост 15-18 м/с, с пулсации до 22-25 м/с. Ще има и валежи, след обяд и през нощта интензивни, очакваното количество там е около 20 л/кв.м. В Кърджали ще духа южен вятър с пулсации до около 20 м/с. Ще има валежи, след обяд интензивни, очакваното количество е 20-30 л/кв.м.

В областите София град, София област, Пернишка и Кюстендилска ще има валежи, след обяд интензивни. Очакваното количество е около 20-30 л/кв.м.

За 7 области в Южна и Източна България е обявен жълт код само за силен вятър.
Това са областите Хасковска, Старозагорска, Сливенска, Ямболска, Бургаска, Варненска и Добричка. Там ще духа силен източен вятър със скорост 15-18 м/с, пулсации до 22-25 м/с.
В 12 области на Северна и Централна България е обявен жълт код за снеговалежи и навявания, придружени от бурен вятър.
Кодът е в сила за областите Видинска, Монтанска, Врачанска, Плевенска, Ловешка, Габровска, Великотърновска, Русенска, Търговищка, Разградска, Шуменска и Силистренска.
В тези области ще духа силен източен вятър със скорост 15-18 м/с, пулсации до 22-25 м/с. Ще завали дъжд, който през нощта срещу събота ще премине в сняг. Ще се образува снежна покривка, ще има условия за навявания и снежни виелици.
Времето ще остане предимно облачно. В Западна България ще има валежи, които след обяд ще обхванат и Централна България, а в Рило-Родопската област ще се усилят.
Минималните температури в повечето места ще бъдат между 1° и 6°, в София около 3°.
В Северозападна България валежите ще са от сняг. Източният вятър ще се усили и временно ще е бурен, като вечерта ще отслабне, ще се ориентира от север-североизток и с него ще започне да прониква по-студен въздух.
В Източните Родопи и по долината на Струма и Места вятърът ще е от юг. Максималните температури ще са в широки граници – от около 2° в Северозападна България до 12° в крайните южни райони.
През нощта срещу събота валежи от дъжд ще има вече и в Източна България, като в по-голямата част от Северна България и по високите западни полета ще вали сняг и ще има условия за снежни виелици и навявания.
Над планините
ще бъде облачно в масивите от Западна и Централна България от с валежи от сняг, под около 1400 метра и в Родопите от дъжд и сняг. Вятърът ще е силен и бурен от юг-югоизток, като през нощта срещу събота ще отслабне малко и ще се ориентира от запад-северозапад. Максимална температура на височина 1200 метра 4-5°, на 2000 метра около 1°.
По Черноморието ще бъде предимно облачно със силен и бурен източен вятър. Валежи ще има чак през нощта срещу събота.
Междувременно обстановката в Русенско се усложнява.
Залети са части от пътища в селата Басарбово и Красен, Русенско. Под вода са стотици декари обработваеми земи, а водата продължава да се покачва, съобщава БНР.
Днес хората в село Басарбово с тревога следят покачването на водното ниво, като то достигна най-високата точка на моста и заля пътя към Иваново. Почти откъснат е и Басарбовският манастир. Водата е на 3 сантиметра от асфалтовия път, но опасност за монасите няма засега.
На място бяха шефът на дирекция "Обществен ред и сигурност" в Русе Спасимир Димитров и комисар Димитър Павлов, началник на Областно управление "Противопожарна безопасност и защита на населението" - Русе.
"Нивото на вълната, която се движи по Русенско, в района на село Бесарбово, е високо и за съжаление разливите, които са в село Красен са доста големи и те ще поддържат това високо ниво.
Тази вода трябва да се оттече.
Към момента нямаме скъсана дига, но има диги, върху които поради недобра нивелация водата прелива и се разлива в земеделските площи зад тях. Ако дигите издържат смятам тези разливи да са съвсем нищожни. За съжаление не можем да прогнозираме дали дигите ще издържат това продължително намокряне, тоест оводняване на техните сухи откоси", заяви Димитров.
"Лошото е, че при нас минава всичкото. Водосборът на четирите Лома, както и на Янтра, всичкото тук се събира. От Разград, Търговище, отчасти Шумен, отчасти Велико Търново - водата идва при нас. Всички собственици на имоти около реките са предупредени и имат готовност за евакуация, ако това се наложи", добави Павлов.

related

новини бг 7737739804485948810

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item