stoineff

Последните новини сочат, че примирието в Украйна е многократно нарушавано

Последни новини. Планираното за днес начало на изтеглянето на тежките оръжия от района на конфликта в Източна Украйна е на път да се провали. 

Първоначалната готовност, декларирана на думи, бе изместена от войнствени изявления, в които противоборстващите страни се обвиняват взаимно в нарушаване на примирието, предадоха световните агенции.


Реална заплаха за примирието са батальоните, по последни новини те са около 40 на брой, на различните националистически формирования като "Десен сектор", които не се подчиняват на централната власт в Киев, смята военният наблюдател о.з. полковник Виктор Литовник. "Те правят каквото си искат и не се подчиняват на властите. Освен това в подразделенията от редовната армия има т.нар "националистически комисари", които налагат на командирите какво да правят", обяснява за RT Литовкин.

"Дебалцево и спорът около него може да провалят бездруго нестабилното примирие, също както друго подобно примирие се провали заради боеве край летището в Донецк. Украйна нарича Дебалцево плацдарм, противоположната страна - "котел", и този различен прочит не е случаен", обяснява пред "Комерсант" киевският политолог Дмитро Джангиров.
"За момента и дума не може да става за изтегляне на тежките въоръжения. Как да изтеглим оръжията, щом проруските бунтовници се опитват да ни атакуват с танкове и постоянно стрелят по нас?", каза пред АФП говорителят на украинския Генерален щаб Владислав Селезньов. Той допълни, че позициите на правителствените войски са били обстрелвани 112 пъти през последните 24 часа.

Сепаратистите от т. нар. Донецка народна република в Източна Украйна няма да изтеглят тежките оръжия от фронтовата линия, докато силите на Киев не спрат да обстрелват летището в Донецк и околните територии, заяви междувременно Едуард Басурин, представител на министерството на отбраната на Донецката народна република (ДНР), цитиран от ТАСС. Той отчете, че украинските сили за денонощие са нарушили примирието в Донбас 27 пъти.

Друг говорител на киевската армия Анатолий Стелмах обясни, че правителствените сили са стреляли само когато са били нападани, предаде Ройтерс. По думите му сепаратистите продължават да атакуват Дебалцево с танкове и РСЗО "Град". "Незаконните въоръжени групи не подкрепят спирането на огъня, те са получили заповед да завземат Дебалцево на всяка цена", каза Стелмах.

Според Денис Пушилин - пратеник на ДНР в контактната група за Украйна, по сепаратистите стрелят подразделения като батальоните на Ярош, които, заявили, че не се подчиняват на Киев.

Същевременно коресподент на lifenews.ru предава последни новини от фронтовата линия, че опълченците са започнали да изтеглят танковете и артилерията от предните позиции, тъй като в предградията на Дебалцево се водят кратки престрелки от близко разстояние и там тези оръжия не могат да бъдат използвани. Също така те са организирали и "зелен коридор", за да може да се оттеглят обкръжените украински военнослужещи, след като се разоръжат.

По-рано днес Донецка и Луганска републики обявиха в съвместно изявление, че ще настояват Киев да спре силовата си операция в региона и да върне на страната нейния извънблоков статут, предаде ТАСС.

"Независимо че някои наши искания не бяха отразени в Комплекса от мерки, приет на 12 февруари (заключителния документ от срещата за Украйна в Минск, б. р.), ще настояваме те да бъдат изпълнени", се казва в изявление на Денис Пушилин и Владислав Дейнего, разпространено от Донецката осведомителна агенция.

ДНР и ЛНР искат "да бъдат отменени всички решения на политическото и военното ръководство на Украйна, с които е обявена и се води т. нар. антитерористична операция. Докато са в сила всички тези позорни и престъпни решения и заповеди, предизвикали гибелта на хиляди хора и страшни разрушения, не е възможно никакво истинско примирие", се посочва в документа.
За двете формирования е "неприемливо всяко попълзновение на Киев в посока НАТО или друг някой антируски военен съюз".

"В такъв случай незабавно ще прекъснем всяко взаимодействие с Киев и ще смятаме Минските договорености за нищожни", предупреждават те.

related

Украйна 7306490709744075731

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item