stoineff

Бойко Борисов: Хората разчитат в следващите 20 години да управляваме ние

КТБ, енергетиката, събирането на приходите в хазната и хоризонтът на кабинета – това бяха част от въпросите, засегнати от премиера Бойко Борисов на днешното правителствено заседание. Според премиера, избирателите разчитат на упрвлението на ГЕРБ, за да могат да си вземат парите от КТБ.


„Хората разчитат в следващите 20 години да управляваме ние, за да могат да си вземат парите. Това са 3 милиарда и 100 милиона евро, няма от кой да ги вземат“, каза Борисов по повод доверието на кредиторите, отпуснали заем на България.

На заседанието на кабинета Борисов хвали финансовия министър Владислав Горанов, но и останалите от правителството за събраните „без фанфари” 820 милиона повече за първите три месеца на 2015 г. в сравнение с миналата година, става ясно от разпространената стенограма.

„С една дума, без много да се шуми, без никакви предварителни приказки и изхвърляния, звеното за борба с контрабандата, което е съставено от прокурори, ДАНС, МВР, Финанси, НАП, „Митници“, с изведени отделни работни места, само по това работещи, материалният израз е най-добрата оценка – 820 милиона повече за тези три месеца от миналата година. Тези пари иначе отиват в организираната престъпност, отиват в корупция, отиват в сивия сектор”, казва Борисов след отчета на Горанов.

„Амбициозната задача, която сме си поставили за тази година е да минем 1,5 милиарда. Ако това успеем да го направим, си затваряме дупката в дълга и затова си позволихме с Калфин и Горанов да похарчим за Коледа, сега за Великден общо 100 милиона за българските пенсионери. Както се вика – излишъци, които месечни ще се появят, ние вече сме ги похарчили за социална дейност. Оттук нататък всичко, което изкарваме повече, ще влиза в попълване на дупките от „експеримента Орешарски“ година и половина в бюджета”, допълва премиерът.

Той коментира и темата „КТБ”, както и влизането на синдици там, като отбелязва: „Уж нямаха собственост, пък как изскачат, за по едно евро продават маса предприятия, което удивително ми напомня „Кремиковци“ едно време и „Балкан“ как си отидоха”.

Министър-председателят отново отбелязва общата подкрепа в парламента за синдиците в КТБ. „Факт е, че всички политически партии показаха зрялост, показаха, че единственият начин да отговорим на законното бавене в съда на обявяването на банката във фалит е назначаването на синдици, разбраха проблема на правителството, всички гласуваха в парламента”, отбелязва той.

По думите му правителството има една цел – имуществото да бъде върнато в полза на държавата и след това, когато бъде разпродадено, парите да си влязат в бюджета. „Сиреч, данъкоплатците да не загубят пари. Това ще бъде огромно недоволство на много бизнесмени, но в случая най-милото за нас си е държавата и хората, които на никого не са длъжни да плащат пари”, допълва той.

Бойко Борисов намесва и темата с енергетиката и НЕК, като по думите му това също е възможност да бъде спряна корупция. „НЕК като продава евтино, а купува скъпо, няма как да не трупа дългове. Не е сложна математиката. Затова – мина по мина или завод по завод, топлоцентрала по топлоцентрала”, коментира той и подчертава, че ще търси подкрепа в парламента.

„Ще отида в парламента и ще кажа: Колеги, това са българи, така или иначе, до тука са я докарали, не търся вина... Дайте акъл. Ако имате по-добра схема, ще я приложим. Сиреч, тук не искам да се крия от обществото. Една година докато се преструктурира секторът, след това ще видите. Няма енергетика на загуба”, казва той.

Премиерът дава за пример ВЕИ-тата, които по думите му показват различни схеми за усвояване на средства. „Корупцията се генерира от подобните схеми, а нашата политическа воля е важна – да застанем твърдо зад министрите, промените и то автоматично ще се усети от хората, обществото и ще дадем необходимия резултат, убеден съм”, категоричен е той.

„Така че, тук в момента пак тихичко – всичко си се проверява, натрупва документално и след като мине всичко в парламента и в проверките на инспекторатите на това, което се прави, си отива в прокуратурата и т. н. И ще видим ефекта”, казва премиерът и уверява министрите си, че думите му не са случайни, защото „това са за няколко милиарда лева пари, на пътя на които ние в момента сме застанали. Цели организации се хранят от тези кръгове, кръгчета и това, особено контрабандата, е еманация на корупцията”.

related

Политика 7789862743350485302

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item