stoineff

Лечебните свойства на шопинг терапията


Оснавната цел на така наречената „шопинг терапия” е да подобри настроението, на този който я практикува.

Често се наблюдава при хора по време на периоди на депресия или преход. Специалисти в областта твърдят, че това е временен, краткотраен навик, който повлиява на хормона на щастието, а оттам и на настроението. За шопинг терапията или „комфортната зона” на човешката душевност, разказвa Kaymu.

“Станахме нация, отмерваща живота ни в пазарски чанти, кърмещи нашите душевни недъзи чрез шопинг терапия.” Този лозунг озаглавява за първи път, страниците на вестник Чикаго Трибюн през 1986 г. Смисълът на шопинг терапията е ироничен, признавайки, че пазаруването едва ли се квалифицира като истинска терапия в медицински или психотерапевтична смисъл. Факт е, че пазаруването може да предостави кратко време на комфорт (освобождаване от дисфория), но също може да доведе и до пристрастяване, точно както влияят опиатите. През 2001 г. Европейският съюз проведе проучване, което установи, че 33% от запитаните купувачи, имат висока степен на пристрастяване. Друг любопитен факт от изследването показва, че младите шотландци проявяват най-висока склонност към покупки.
Kaymu, подбра някои от най-любопитните световни факти за шопинг терапията:
• Най-разпространеният метод за подобряване на настроението сред дамите в Америка.
• Най-често стоките са закупени с кредитни карти.
• Чувството от потребност за нова покупка, обикновено възниква след скандал с половинката.
• В Америка, в определени щати се провеждат дни на шопинг терапията, по време на които, всички посетители могат да се консултират и с психолози.
• Думата „шопинг” е на 7-мо място по търсене в Google търсачката.
• Средната сума, която дамите харчат ежегодно, в пазаруване на стоки, с цел повишаване на настроението в Америка е 13 милиарда долара.
• Най – скъпите стоки са бижутата и диамантите. Обикновено те са подарявани от мъжете им, с цел умилостивяване след прегрешение.

related

новини 4741743559788241703

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item