stoineff

Почина сина на Симеон Сакскобурготски - княз Кардам Търновски

Днес, 7 април, в 11.30 ч., в мадридската болница „Санчинаро” почина Н.Ц.В. княз Кардам Търновски, съобщиха от канцеларията на царя.
Новината бе оповестена на официалния сайт на Симеон Сакскобургготски.

Кончината му настъпи в резултат на белодробна инфекция, като следствие от дългогодишното му обездвижване. Княз Кардам преживя тежка катастрофа през 2008 г., от която не успя да се възстанови.

До леглото на княз Кардам в последните мигове бяха неговите родители цар Симеон II и царица Маргарита, неговата съпруга княгиня Мириям, княз Константин Видински и княз Кирил Преславски, както и други членове на семейството.

Траур на големите християнски празници за Симеон II
Четири национални трагедии почерниха България на светли църковни дати, личната драма го застигна на Голяма Богородица и Великден

Много големи християнски празници бяха белязани с черна траурна лента за Симеон Сакскобургготски, откакто се върна официално в България. Макар през 1996 г. той да се завърна за пръв път официално в България ден след най-обичания празник за всички българи – 24 май, когато беше тръжествено посрещнат на преткъпканото с хора „Цариградско шосе”, след като стана премиер през 2001 г. много от най-светлите църковни празници бяха помрачени от трагедии за цялата нация.
Същата година зловеща трагедия на Богоявление помрачава празника на всички българи. Струпалите се около 1000 души на моста в Елхово, за да наблюдават ваденето на кръста на Йордановден пропадат в ледените води на Тунджа, заедно със смелчаците, готови да се хвърлят за него. Мостът се счупва и адът настава. Наоколо има и войници, които се втурват да спасяват телата на давещите си. В крайна сметка деветима загиват. А оттогава в Елхово вече не хвърлят кръста на Йордановден в Тунджа.

Първата Коледа след като българският цар в изгнание оглави свое правителство през 2001 г. бе почернена от страшна трагедия. Три дни преди Бъдни вечер и Рождество Христово – на 21 декември, седем непълнолетни деца загинаха в дискотека „Индиго” в София, след като отгоре им се срути покрив. И до ден родителите на изгубилите живота си заради всеобщото безхаберие на собственици и власти почитат паметта на рожбите си на това място и Коледата за тях отдавна е престанала да бъде щастлив празник.

Две години по-късно отново около Коледа, но този път два дни след Рождество Христово – на 27 декември 2003 г., в Кербала загинаха 5-ма български войници от нашия контингент, 4-ма бяха тежко ранени, а 13 се отърваха с по-леки контузии. Причината бе, че нападението срещу нашия лагер стана непредвиден, завари бойците ни неподготвени, а впоследствие се оказа, че и оборудването им не е на ниво. Трагедията потопи в траур цялата страна и посрещането на 2004 г. бе предшествано от национален траур.

Година по-късно друг много тачен християнски празник – този път Гергьовден, който тогава почти съвпадаше с Великден, беше почернен двойно. На 4 май, два дни преди Църквата да чества Св. Георгий Победоносец, а военните – професионалния си празник у нас, в ледените води на Лим в Сърбия загинаха 12 деца от Двищов навръщане от екскурзия до Дубровник. Истинските причини за трагедията още не са изяснени напълно, но нещастието се случва през нощта, когато автобусът се обръща в реката, някои от децата се спасяват, но 12 от тях оставят завинаги живота си там. Поредица от недомислици и безхаберие на властите изплуваха около разследването. Днес родителите на „Ангелите от Лим” продължават да се борят за промяна на законодателството с променлив успех.

А навръх Гергьовден същата година в Либия бе произнесена първата смъртна присъда на петте български сестри и един наш лекар в Либия, арестувани 5 години по-рано и подложени на нечовешки мъчения и унизителни съдебни дела за да признаят несъществуващата си вина във връзка с редица закононарушения, включително в заразяването на няколкостотин деца в детската болница „Ал-Фятих” в Бенгази със СПИН. За щастие развръзката за тях беше щастлива, макар да дойде едва 3 години по-късно с намесата на съпругата на тогавашния френски президент Никола Саркози.

Четири години по-късно – през 2008 година, когато Симеон Сакскобургготски вече не беше премиер, но партията му безпрецедентно за най-новата история на България участва повторно във власктта след управленческия си мандат в правителството на тройната коалиция, навръх друг голям християнски празник – Голяма Богородица, 15 август, ужасна семейна трагедия сполетя Сакскобургготски. Първородният му син Кардам, който е католик, претърпя тежка катастрофа и след 7 години, прекарани в кома, напусна този свят на Велики Вторник за православните християни - 2 дни след католическия Великден и 5 дни преди православния.

related

Политика 5395756812901755811

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item