stoineff

Масово меле и напрежение между цигани и българи в село Гърмен

Жители на Гърмен и съседните села излязоха на протест след масовия бой между българи роми вчера. Блокиран е пътят между Огняново и Гърмен. 

Микробуси с цигани от околните населени места се опитват да влязат цял ден в селото, но са спирани от разгневена тълпа с български знамена, която настоява незаконното гето да бъде премахнато.


Хората настояват да се реши проблемът с незаконните цигански къщи и да се спре разрастването на квартала, където продължават да се заселват роми от цялата страна. Протести най-вероятно ще има и утре.

Нощта премина без нови преки сблъсъци при засилено полицейско присъствие. Полицейски екипи има в ромската махала и извън нея. Униформени пазят отбивката към гетото, за да не нахлуят в него разгневени българи.

След вчерашното меле, при което трима души бяха ранени, а 8 арестувани, хората са силно притеснени. „Цяло чудо е, че няма жертви. Беше нещо страшно – с брадви”, разказа пред bTV местен жител.


Хората са категорични, че проблемът трябва да бъде решен окончателно. „Стигнали сме крайна точка, няма назад”, заявиха те.

На официалната статистика, че в селото няма кражби, жителите му се изсмяха бурно. „Елате да видите”, казаха някои от тях и избориха колко неща са им били откраднати само за последните дни. „Няма къща необрана”, обясниха потърпевшите от село Марчево.

Блокадата на кръстовището между селата Гърмен, Марчево и Ковачевица е вдигната, протестиращите около 500 души започнаха да се разотиват, съобщава struma.bg
"Пътят е освободен, за утре – понеделник в 10 часа е насрочена среща при областния управител на благоевградска област. На нея ще присъстват Областният управител Бисер Михайлов, директорът на РДНСК и излъчена от протестиращите контактна група в състав от 10 човека, както и аз", каза кметът на Гърмен Минка Капитанова.

Според нея на срещата утре при областния управител ще се реши какво да се прави по-нататък. Или какви мерки ще предприеме държавата срещу незаконно пребиваващите роми в квартал "Кремиковци" над село Марчево.

Отделно от това, за 8 часа утре сутринта е насрочен протест и пред Общинска администрация-Гърмен.

related

Регионални 7431987566300383353

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item