stoineff

Трапезета за Гергьовден

Днес е един от най-почитаните празници в България, Гергьовден. 6 май е обявен за официален празник в Република България на 9 януари 1880 г, както и ден на Българската армия. На този ден Българската православна църква чества деня на Свети Георги Победоносец – мъченик за християнската вяра, загинал през 303 г. при управлението на римския император Диоклециан, съобщават от foodpanda. Според народните поверия Св. Георги е покровител на стадата, овчарите и земеделците.

цяло печено агне - агнешко чеверме

Традицията повелява на този ден да се коли агне, това трябва да бъде първото агне родено през годината. Преди да се заколи се захранва със зеленина и се запойва с вода. Агнето се пече цяло и се носи в църквата да бъде осветено.
На този празник е важно присъствието на цялото семейство около трапезата. На не освен печеното агне, трябва да присъства зеленина и свежи зеленчуци. Например зелена салата, свеж, пресен лук и репички. Изпича се и обреден хляб и се поднася прясно издоено мляко, сирене и извара.


Ето и топ 5 на ястията консумирани за Гергьовден:


1. На първо място е цяло печено агне. Според традицията не трябва да бъде разфасовано, а да се пече цяло на шиш или във фурна.
2. Агнешки кебап- Много от домакините, купуват само агнешка плешка или бут. С нея приготвят кебап
3. Агнешко с пресен лук и чесън – Свежа и вкусна рецепта. Зеленчуците придават изключителен вкус на месото
4. Пълнена агнешка плешка- Това е вкусен и лесен вариант, в който комбинирате основното и гарнитурата в едно. Улеснява готвенето, спестява време и изглежда чудесно на трапезата
5. Агнешки котлети със зеленчуков сос- Това е предпочитано, ако семейството се състои от малък брой членове. Така спестявате средства и време в приготвянето на цяло агне. Но пък спазвате традиция и хапвате вкусно приготвено месо.
6.
Веселието, доброто настроение и богата трапеза за задължителни на този ден, за може да има здраве и берекет през цялата година

related

празници 6395956260183704136

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item